New

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Questions Related to Mahatma Gandhi - (Chapter-01)

Questions Related to Mahatma Gandhi 

For All Competitive Exams...

1. The first Satyagraha conducted by Gandhiji in India:
(a) Kheda
(b) Ahmedabad
(c) Champaran
(d) Nagpur
Answer: (c)

2. In which year did Gandhiji observe his first Satyagraha?
(a) 1906
(b) 1907
(c) 1908
(d) 1909
Answer: (b)

3.  Who led the Salt Satyagraha when Gandhiji was arrested?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Sardar Patel
(c) Abbas Tyabji
(d) Vinoba Bhave
Answer: (c)

4. The last words of Gandhiji:
(a) Harey Ram
(b) Hey Ram
(c) Jai Hind
(d) None of these
Answer: (b)

5.  Gandhiji addressed Tagore as:
(a) Guruji
(b) Gurudev
(c) Mahamanya
(d) Lok Manya
Answer: (b)

6. Who directed the film ‘Gandhi’?
(a) Ben Kingsley
(b) Richard Attenborough
(c) Syam Benegal
(d) Anil Kapoor
Answer: (b)

7.  How many Oscar Awards were received by the film ‘Gandhi’?
(a) 8                (b) 9                   (c) 10                   (d) 1 1
Answer: (a)

8. The journal published by Gandhiji in South Africa:
(a) Harijan
(b) Young India
(c) Indian Opinion
(d) Navjeevan
Answer: (c)

9.  In which year did Gandhiji announce his decision to resign from Congress?
(a) 1933
(b) 1934
(c) 1935
(d) 1936
Answer: (b)

10.  What was the age of Gandhiji when he reached South Africa for the first time?
(a) 24        (b) 27             (c) 29                 (d) 33
Answer: (a)

11. The mother of Mahathma Gandhi:
(a) Putli Bhai
(b) Swaroopa Rani
(c) Jeeja Bhai
(d) Kasturba
Answer: (a)

12.  Where Gandhiji was imprisoned when he was arrested during the Quit India Movement?
(a) Ambala jail
(b) Yervada jail
(c) Aga Khan Palace, Pune
(d) Tihar Jail
Answer: (c)

13. Gandhiji led the Khilafat movement along with:
(a) Bose brothers
(b) Ali brothers
(c) Patel brothers
(d) Ghosh brothers
Answer: (b)

14.  ‘Generations to come, it may scarce to believe that such a one as him ever walked on this earth in flesh and blood”, who made this statement?
(a) Nehru
(b) Albert Einstein
(c) Bernard Shaw
(d) Pearl S.Buck
Answer: (b)

15.  Who was called ‘American Gandhi’?
(a) Lincoln
(b) Martin Luther King
(c) Ralph Bunch
(d) Theodore Roosevelt
Answer: (b)

16.  Who directed the documentary ‘Mahathma’?
(a) Anil Kapoor (b) Vithal Bhia Jhaveri
(c) Attenborough (d) Shyam Benegal
Answer: (b)

17.  Gandhiji and General Smuts engaged in an agreement in Pretoria in.............
(a) 1907   (b) 1908
(c) 1909   (d) 1910
Answer: (b)

18.  The venue of Satyagraha by Gandhiji to protest against Jallianwallabagh massacre:
(a) Pune   (b) Mumbai
(c) Ahmedabad   (d) New Delhi
Answer: (b)

19.  In which medicinal system Gandhiji believe?
(a) Naturopathy (b) Unani
(c) Homoeopathy (d) Allopathy
Answer: (a)

20.  When India celebrated independence on August 15, 1947, Gandhiji was in:
(a) New Delhi (b) Lahore
(c) Pune  (d) Kolkata
Answer: (d)

21. In which year did Gandhiji land India after ending his stay in South Africa?
(a) 1915 (b) 1916
(c) 1917  (d) 1918
Answer: (a)

22. The first organisation to get the Gandhi Peace Prize of the Govt. of India:
(a) Red Cross (b) Ramakrishna Mission
(c) UNO  (d) None of these
Answer: (b)

23.  Gandhiji conducted his first Satyagraha in South Africa to protest against:
(a) VISA Act          (b) Asiatic Law Amendment Ordinance Bill
(c) Emigration Act  (d) None of these
Answer: (b)

24.  In which state Porbander, the birthplace of Gandhiji is situated?
(a) Rajasthan (b) Gujarat
(c) Himachal Pradesh (d) Maharashtra
Answer: (b)

25. While in South Africa, who gave the book ‘Unto this last’ to Gandhiji to read?
(a) Henry Polak  (b) Mansukhlal Naser
(c) Sait Abdulla (d) None of these
Answer: (a)

26. In which year Gandhiji founded AllIndia Harijan Samaj aiming at the abolition of untouchability?
(a) 1931  (b) 1932
(c) 1933     (d) 1934
Answer: (b)

27. The leader who ended Satyagraha at Guruvayur as directed by Gandhiji:
(a) K.Kelappan (b) A K Gopalan
(c) EMS (d) TK Madhavan
Answer: (a)

28. At what age Gandhiji decided to adopt brahmacharya?
(a) 37            (b) 38               
(c) 39                  (d) 40
Answer: (a)

29. Who formulated the Sevagram project?
(a) Vinoba Bhave (b) Mahatma Gandhi
(c) Mahadev Desai (d) Tagore
Answer: (b)

30.  The Congress at which Gandhiji and Nehru met for the first time was that of 1916.  It was held at:
(a) Faizpur (b) Kolkata
(c) Lucknow (d) Belgaum
Answer: (c)

31. Who was known as ‘Japan Gandhi’?
(a) Toyihiko Kagava (b) Aung San Su Kyi
(c) U Nu (d) None of these
Answer: (a)

32.  The disciples who were present there   when Gandhiji passed away:
(a) Manu and Aabha (b) Patel and Nehru
(c) Rajaji and Nehru (d) Patel and Vinoba
Answer: (a)

33.  In which year Gandhi-Irwin Pact was signed?
(a) 1929   (b) 1930
(c) 1931  (d) 1932
Answer: (c)

34. The period mentioned in the autobiography of Mahatma Gandhi is from childhood to:
(a) 1920 (b) 1925
(c) 1926 (d) 1927
Answer: (a)

35.  In which day Gandhiji was assassinated?
(a) Thursday (b) Friday
(c) Saturday (d) Sunday
Answer: (b)

36.  Who wrote the book ‘Gandhi and Anarchy’?
(a) C.Sankaran Nair (b) V.D.Savarkar
(c) B.R.Ambedkar (d) Syamaprasad Mukherjee
Answer: (a)

37.  Who wrote ‘Waiting for the Mahatma’?
(a) KM Munshi   (b) Louis Fischer
(c) R.K.Narayan (d) None of these
Answer: (c)

38.  In which year Gandhiji visit Kerala for the first time?
(a) 1919 (b) 1920
(c) 1921 (d) 1922
Answer: (b)

39. In which year did Gandhiji est abolish Ahmedabad Textile Union?
(a) 1915 (b) 1916
(c) 1917 (d) 1918
Answer: (c)

40.  Gandhiji was sentenced to six years imprisonment in 1922 for sedition on behalf of the articles published in:
(a) Harijan   (b) Navjeevan
(c) Young India (d) Satyagrahi 
Answer: (c)

41. Who authored ‘In search of Gandhi”?
(a) Louis Fischer (b) R.K.Narayan
(c) Richard Attenborough (d) None of these
Answer: (c)

42.  In which language Gandhiji started the weekly ‘Young India’?
(a) English  (b) Marathi
(c) Hindi (d) Gujarati
Answer: (a)

43.  What was the age of Gandhiji when he reached India from South Africa in 1915?
(a) 45        (b) 55              
(c) 50        (d) 61
Answer: (a)

44.‘After me, he will speak my language’ Gandhiji made this statement on 15th January 1941 before AICC, intending:
(a) C.Rajagopalachari (b) Sardar Patel
(c) Jawaharlal Nehru (d) None of these
Answer: (c)

45. In which jail the assassins of Gandhiji were executed?
(a) Pune (b) Mumbai
(c) Ambala (d) Kolkata
Answer: (c)

46. The session of INC which approved the non-cooperation movement of Gandhiji was held at:
(a) Nagpur (b) Kolkata 
(c) Lucknow (d) Belgaum
Answer: (b)

47.  Who said, “ Satyagraha is the tool of strong people”?
(a) Vinoba Bhave (b) Jawaharlal Nehru
(c) Vinoba Bhave (d) Mahatma Gandhi
Answer: (d)

48.  Which food was advised to Gandhiji by his childhood friend Mehtab in order to get power?
(a) Egg (b) Milk
(c) Meat (d) Fish
Answer: (c)

49. Who coined the term ‘Satyagraha’?
(a) Tagore (b) Gandhiji
(c) Gokhale (d) BG Tilak
Answer: (b)

50.  In which year Gandhiji was elected as the president of All India Home Rule League?
(a) 1918 (b) 1919
(c) 1920 (d) 1921
Answer: (c)

51. During which war did Gandhi organize the Indian Ambulance Corps to help the British?
(a) Boer War (b) First World War
(c) Second World War (d) None of these
Answer: (a)

52. In which year All India rural industries organisation was brought into existence under the patronage of Gandhiji?
(a) 1934 (b) 1935
(c) 1936 (d) 1937
Answer: (a)

53. Who was known as the ‘Saint of Sabarmati”?
(a) Vinoba Bhave (b) Mahatma Gandhi
(c) Mahadev Desai (d) Jamnalal Bajaj
Answer: (d)

54. What was the old name Porbander, the birthplace of Gandhiji?
(a) Karnavati (b) Sudamapuri
(c) Patliputra (d) Gandhara
Answer: (b)

55.  In which organisation did Gandhiji become a member when he was a student in England?
(a) Vegetarian congress (b) Vegetarian Society
(c) Vegetable Association (d) Fabian Society
Answer: (b)

56. In 1922 Gandhiji was sentenced to —— years imprisonment.
(a) 14            (b) 6            
(c) 3             (d) 4
Answer: (b)

57.  In which Jail Gandhiji started the writing of his autobiography?
(a) Ambala (b) Tihar
(c) Pune (d) Yerwada
Answer: (b)

58.  Belgaum, where the INC session in which Gandhiji presided was held, is in the state of:
(a) Gujarat (b) Rajasthan an
(c) Maharashtra (d) Karnataka
Answer: (d)

59. Which song was sung by Gandhiji and his followers during the Dandi March?
(a) Raghupati Raghava Rajaram (b) Vaishnava Janato
(c) Vande Mataram (d) Sare Jaham Se Achcha
Answer: (a)

60.  Madanlal made an attempt to assassinate Gandhiji on 20th January 1948 at:
(a) Kolkata  (b) Mumbai
(c) Pune (d) New Delhi
Answer: (d)

61. The leader who passed away the previous day of Gandhiji launched the Non-cooperation movement:
(a) Bal Gangadhar Tilak                (b) Gopala Krishna Gokhale
(c) Feroz Shah Mehta                  (d) C.R.Das
Answer:(a)

62. Kheda, where Gandhiji conducted Satyagraha, is in the state of :
(a) Maharashtra                       (b) Gujarat
(c) Rajasthan                       (d) Bihar
Answer:(b)

63. The number of policemen killed by the mob in the Chauri Chaura incident:
(a) 12                               (b) 22
(c) 32                                (d) 42
Answer:(b)

64. In which year the first issue of Young India was published under the editorial ship of Gandhiji?
(a) 1919                             (b) 1920
(c) 1921                             (d) 1922
Answer:(a)

65. Due to which disease Gandhiji was compelled to leave England to India in 1914?
(a) Tuberculosis                         (b) Piles
(c) Scurvy                             (d) Pleurisy
Answer:(d)

66. In which language Gandhiji start the weekly ‘Young India’?
(a) English                            (b) Marathi
(c) Hindi                               (d) Gujarati
Answer:(a)

67.  What was the age of Gandhiji when he reached India from South Africa in 1915?
(a) 45                                (b) 55
(c) 50                                (d) 61
Answer:(a)

68. The session of INC which approved the non-cooperation movement of Gandhiji was held at:
(a) Nagpur                                   (b) Kolkata
(c) Lucknow                                    (d) Belgaum
Answer:(b)

69.  Who said, “ Satyagraha is the tool of strong people”?
(a) Vinoba Bhave                         (b) Jawaharlal Nehru
(c) Vinoba Bhave                           (d) Mahatma Gandhi
Answer:(d)

70.  The ideal state envisaged by Gandhiji:
(a) Ram Rajya                         (b) Grama Swaraj
(c) Hind Swaraj                        (d) Dharma Rajya
Answer:(a)

71.  The year of the Chauri-Chaura incident which compelled Gandhiji to repeal the Non-cooperation movement:
(a)1921                                 (b) 1922
(c) 1923                                 (d) 1924
Answer:(b)

72.  The first countrywide agitation launched by Gandhiji in India:
(a) Champaran Satyagraha                   (b) Kheda Satyagraha
(c) Non-Cooperation Movement         (d) Civil Disobedience Movement
Answer:(c)

73. In the Chauri Chaura incident the mob attacked:
(a) Court                              (b) Prison
(c) Police Station                      (d) Collectorate
Answer:(c)

74.  Who advised Gandhiji to make a visit to the whole country before entering into Indian politics?
(a) Dadabhai Navroji                     (b) Feroz Shah Mehta
(c) Gopala Krishna Gokhale               (d) Bal Gangadhar Tilak
Answer:(c)

75. Why Gandhi opted very little cloth for dressing?
(a) To show his solidarity to poor people
(b) Due to humid weather
(c) As per the direction of the Congress party
(d) None of these
Answer:(a)

76. Whom Gandhiji called ‘the prince of patriots’?
(a) Tagore (b) C.Rajagopalachari
(c)Subhas Chandra Bose          (d) Jawaharlal Nehru
Answer:(c)

77. In which language, the autobiography of Gandhiji was published for the first time?
(a) English                  (b) Hindi         
(c) Gujarati        (d) Marathi
Answer:(c)

78.   Who compared Gandhi’s Dandi March to the historic journey of Sri Rama to Lanka?
(a) Motilal Nehru                       (b) Tagore
(c) Jawaharlal Nehru                  (d) Subhas Chandra Bose
Answer:(a)

79.  Who called Gandhiji ‘half-naked fakir’?
(a) Lord Mountbatten                          (b) Winston Churchill
(c) Clement Atlee                            (d) Lord Wavell
Answer:(b)

80. Which food was advised to Gandhiji by his childhood friend Mehtab in order to get power?
(a) Egg                                      (b) Milk
(c) Meat                                    (d) Fish
Answer:(c)

81. Who coined the term ‘Satyagraha’?
(a) Tagore                             (b) Gandhiji
(c) Gokhale                           (d) BG Tilak
Answer:(b)

82.  In which year Gandhiji was elected as the president of All India Home Rule League?
(a) 1918                               (b) 1919
(c) 1920                                (d) 1921
Answer:(c)

83.   In which year All India rural industries organisation was brought into existence under the patronage of Gandhiji?
(a) 1934                             (b) 1935
(c) 1936                              (d) 1937
Answer:(a)

84. In which year did Gandhiji visit Kerala for the first time?
(a) 1919                              (b) 1920
(c) 1921                               (d) 1922
Answer:(b)

85. In which year did Gandhiji establish Ahmedabad Textile Union?
(a) 1915                            (b) 1916
(c) 1917                            (d) 1918
Answer:(c)

86. Gandhiji was sentenced to six years imprisonment in 1922 for sedition on behalf of the articles published in:
(a) Harijan                        (b) Navjeevan
(c) Young India                (d) Satyagrahi
Answer:(c)

87. In which year did Gandhiji establish the Satyagraha ashram at Kochrab near Ahmedabad?
(a) 1914                       (b) 1915
(c) 1916                       (d) 1917
Answer:(b)

88. After the demise of which leader, Gandhiji was emerged as the eminent leader of the Indian National Congress?
(a) GK Gokhale                 (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Lala Lajpath Rai             (d) Feroz Shah Mehta
Answer:(b)

89. The first Satyagraha conducted by Gandhiji in India:
(a) Kheda                      (b) Ahmedabad
(c) Champaran                 (d) Nagpur
Answer:(c)

90. Who led the Salt Satyagraha when Gandhiji was arrested?
(a) Jawaharlal Nehru             (b) Sardar Patel
(c) Abbas Tyabji                  (d) Vinoba Bhave
Answer:(c)

91. Gandhiji addressed Tagore as:
(a) Guruji                    (b) Gurudev
(c) Mahamanya                (d) Lok Manya
Answer:(b)

92. In which year Gandhiji announced his decision to resign from Congress?
(a) 1933                         (b) 1934
(c) 1935                           (d) 1936
Answer:(b)

93. Gandhiji led the Khilafat movement along with:
(a) Bose brothers                    (b) Ali brothers
(c) Patel Brothers                   (d) Ghosh brothers
Answer:(b)

94. The venue of Satyagraha by Gandhiji to protest against Jallianwallabagh massacre:
(a) Pune                           (b) Mumbai
(c) Ahmedabad                     (d) New Delhi
Answer:(b)

95. In which medicinal system Gandhiji believe?
(a) Naturopathy                    (b) Unani
(c) Homoeopathy                  (d) Allopathy
Answer:(a)

96. The place that was selected by Gandhiji to break salt law:
(a) New Delhi                            (b) Dandi
(c) Vedaranyam                   (d) Sabarmati
Answer:(b)

97. From whom did Gandhiji get the idea ‘Civil Disobedience?
(a) Tolstoy                        (b) John Ruskin
(c) Henry David Thoreau              (d) Gokhale
Answer:(c)

98.  In which Jail Gandhiji started the writing of his autobiography?
(a) Ambala                                   (b) Tihar
(c) Pune                            (d) Yervada
Answer:(d)

99. In 1922 Gandhiji was sentenced to —— years imprisonment.
(a) 14                                (b) 6
(c) 3                                  (d) 4
Answer:(b)

100. Belgaum, where the INC session in which Gandhiji presided was held, is in the state of:
(a) Gujarat                        (b) Rajasthan
(c) Maharashtra                 (d) Karnataka
Answer:(d)

101. Which song was sung by Gandhiji and his followers during the Dandi March?
(a) Raghupati Raghava Rajaram          (b) Vaishnava Janato
(c) Vande Mataram                 (d) Sare Jaham Se Achcha
Answer:(a)

102. In which year Gandhiji landed India after ending his stay in South Africa?
(a) 1915                       (b) 1916
(c) 1917                   (d) 1918
Answer:(a)

103. In which year Gandhiji founded All India Harijan Samaj aiming at the abolition of untouchability?
(a) 1931                 (b) 1932
(c) 1933                 (d) 1934
Answer:(b)

104.  Who formulated the Sevagram project?
(a) Vinoba Bhave         (b) Mahatma Gandhi
(c) Mahadev Desai        (d) Tagore
Answer:(b)

105. The Congress at which Gandhiji and Nehru met for the first time was that of 1916.  It was held at:
(a) Faizpur                  (b) Kolkata
(c) Lucknow             (d) Belgaum
Answer:(c)

106. In which year Gandhi-Irwin Pact was signed?
(a) 1929                        (b) 1930
(c) 1931                          (d) 1932
Answer:(c)

107. The number of volunteers who followed Mahathma Gandhi in Dandi march:
(a) 78                                 (b) 88
(c) 98                          (d) 68
Answer:(a)

108. The venue of Round Tabel Conference:
(a) Kolkata                        (b) London
(c) New Delhi                    (d) Glasgow
Answer:(b)

109. The year of the Round Table Conference in which Gandhiji attended:
(a) 1930                          (b) 1931
(c) 1932                         (d) 1933
Answer:(b)

110. In which year Gandhiji visited Kerala in association with the Vaikom Satyagraha?
(a) 1924                              (b) 1925
(c) 1926                           (d) 1927
Answer:(b)

111. Mahatma is a title. What is the meaning of Mahatma?
(a) People s leader (b) Seer
(c) Prophet (d) Great soul
Answer: (d)

112. For how many years did Gandhiji live in South Africa?
(a) 23        (b) 24 (c) 21     (d) 25
Answer: (c)

113. From where was the Khilafat movement launched?
(a) Karachi     (b) Lahore  
(c) Pune    (d) Delhi
Answer: (a)

114. With which great writer did Gandhiji have correspondence in South Africa?
(a) Romain Rolland (b) Leo Tolstoy
(c) John Ruskin (d) Henry David Thoreau
Answer: (b)

115. How did Gandhiji write the manuscript of his book Hind Swaraj?
(a) by left hand (b) by right hand 
(c) using both hands alternatively (d) by typewriter
Answer: (c)

116. For how many years was Mahadev Desai associated with Gandhiji?
(a) 20 years     (b) 25 years      
(c) 30 years (d) 32 years
Answer: (b)

117. How long did Gandhiji's first journey by ship to South Africa take?
(a) 24 days     (b) 36 days 
(c) 48 days (d) 10 days
Answer: (a)

118. In South Africa for whom was the term Coolie used?
(a) For Indian labourer (b) Arab traders
(c) Businessmen (d) Lawyers
Answer: (a)

119. In which prison did Gandhiji spend the longest duration?
(a) Agakahan Palace (b) Delhi
(c) Yervada (d) Rajkot
Answer: (c)

120. To which national leade's daughter does the book Bapu's Letters To Maniben relate to?
(a) Jawaharlal Nehru (b) Sardar Patel
(c) Sarojini Naidu (d) Rajagopalachari
Answer: (b)

121. What game did the captain of the ship teach Gandhiji on his way to South Africa?
(a) Bridge      (b) Chess 
(c) Poker  (d) Cards
Answer: (b)

122. What was Gandhiji's father popularly known as?
(a) Kaba Gandhi (b) Ota Gandhi
(c) Monu Gandhi (d) Chandu Gandhi
Answer: (a)

123. What was Gandhiji's grandfather popularly known as?
(a) Ota Gandhi (b) Kaba Gandhi
(c) Monu Gandhi (d) Chandu Gandhi
Answer: (a)

124. What was Gandhiji's grandfather's occupation?
(a) Dewan in Porbander (b) Dewan in Rajkot
(c) Zamindar in Ahmedabad (d) Tahsildar in Rajkot
Answer: (a)

125. What was Gandhiji's wife s educational qualification?
(a) Matriculate (b) primary
(c) Graduate (d) Illiterate
Answer: (d)

126. What was the aim of Gandhiji's last fast in 1948?
(a) Ending violence (b) Religious reason
(c) Upliftment of Harijan (d) None of these
Answer: (a)

127. What was the name of the ship in which Gandhiji sailed from Natal to Calcutta in 1896?
(a) Oceania      (b) Pogola    
(c) Victoria (d) Beagle
Answer: (b)

128. Where did Gandhiji address his first speech in South Africa?
(a) Johannesburg (b) Durban
(c) Pretoria (d) Cape Town
Answer: (c)

129. Where did Gandhiji go first on his return from South Africa?
(a) Pune (b) Karachi
(c) Delhi (d) Santiniketan
Answer: (d)

130. Where did Gandhiji go to practice law, first on his return from England?
(a) Rajkot      (b) Mumbai    
(c) Pune       (d) Ahmedabad
Answer: (b)

131. Which education system did Gandhiji advocate for the country?
(a) Basic Education (b) English Education
(c) Musical Education (d) None of these
Answer: (a)

132. Which friend of Gandhiji 's land did he establish the Tolstoy Farm?
(a) Polak (b) John Ruskin
(c) Sait Abdulla (d) Hermann Kallenbach
Answer: (d)

133. Against what laws did Gandhiji along with other non-whites raise his voice in South Africa?
(a) Apartheid laws (b) Dress code
(c) Property Laws (d) Employment laws
Answer: (a)

134. All India Village Industries Association formed at Wardha in:
(a) 1942        (b) 1930         
c) 1934    (d) 1936
Answer: (c)

135. At what age did Gandhiji get married?
(a) 15 years  (b) 13 years      
 (c) 17 years       (d) 20 years 
Answer: (b)

136. Gandhiji believed that:
(a) End justifies means
(b) Means justify end
(c ) Neither end justifies means nor means justify the end
(d) End and means both should be justified
Answer: (d)

137. Gandhiji founded Sathyagraha Sabha in the year:
(a) 1919      (b) 1921    
(c) 1923 (d) 1924
Answer: (a)

138. Gandhiji met Tagore for the first time in:
(a) 1901   (b) 1903     
(c) 1905  (d) 1915
Answer: (d)

139. Gandhiji was the first Indian to become a lawyer in Natal High Court. In which year did Gandhiji become a lawyer there?
(a) 1896      (b) 1895      
(c) 1894 (d) 1893
Answer: (c)

140. How long did Gandhiji's marriage life with Kasturba last?
(a) 65 years    (b) 70 years    
(c) 55 years    (d) 62 years
Answer: (d)

141. How many fasts were undertaken by Gandhiji throughout his life?
(a) 30       (b) 35   (c) 25        (d) 40
Answer: (a)

142. How many times was Gandhiji arrested in South Africa during the Satyagraha?
(a) 6      (b) 4       
(c) 3 (d) 2
Answer: (a)

143. The  second mass movement launched by Gandhi in India was :
(a) Non-cooperative movement
( b) Civil disobedient movement
 (c) Quit- India movement
(d) Khilafat movement.
Answer: (b)

144. The name of the farmer as per whose constant request, Gandhiji reached Champaran to help the indigo farmers?
(a) Rajkumar Shukla (b) Parchure Shastri
(c) Paluskar (d) Kalelkar
Answer: (a)

145. What did the judge ask Gandhiji to do on the first day of his pleading in the court in South Africa?
(a) To take off the turban
(b) To wear clean dress
(c) To remove dirty shoes
(d) To remove the stick
Answer: (a)

146. When was Mahatma Gandhi arrested during the Quit India Movement  of 1942
(a) 7th August 1942 (b) 30th April 1942
(c ) 9th August 1942 (d) 5th July 1942
Answer: (c)

147. Where did Gandhiji deliver his first public speech after returning from South Africa?
(a) At Benarus Hindu University
(b) Congress session
(c) Public meeting in Rajkot
(d) None of these
Answer: (a)

148. Where did Gandhiji launch his civil disobedience movement in South Africa?
(a) Durban (b) Pretoria
(c) Cape Town (d) Johannesburg
Answer: (d)

149. Where was the Satyagraha Ashram established on Gandhiji s return to India?
(a) Wardha     (b) Porbander  
(c) Rajkot     (d) Kochrab
Answer: (d)

150. Which jail was described by Gandhiji as his Home away from home?
(a) Tihar    (b) Yervada    
(c) Poonamalli   (d) None of these
Answer: (b)
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* SCERT TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a Comment

0 Comments