New

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Governors General and Viceroys of British India - 01

Governors-General and Viceroys of British India -01


ബ്രിട്ടീഷ് ഇന്ത്യ ഭരിച്ച ഗവർണർ ജനറൽമാരെയും, വൈസ്രോയിമാരെയും അവരുടെ ഭരണ പരിഷ്കാരങ്ങളെയും അടിസ്ഥാനമാക്കി തയ്യാറാക്കിയ 400- ലേറെ ചോദ്യോത്തരങ്ങള്‍ 16 അദ്ധ്യായങ്ങളിലായി ഇവിടെ നല്‍കിയിരിക്കുന്നു. PSC യുടെ ഡിഗ്രി ലെവല്‍ പരീക്ഷ ഉള്‍പ്പെടെ SSC / UPSC / RRB etc. മറ്റെല്ലാ മത്സര പരീക്ഷകൾക്കും ഇവ സഹായകരമാണ്.

1. Who was the Viceroy when the General Election was held in all the provinces of British India in 1937?
(a)Mountbatten (b) Linlithgo
(c) Wavell (d) Chelmsford
Answer: (b)

2. In World War One this person was wounded in the Battle of Ypres in 1915 and lost an eye. Later he became Viceroy of India. His name is:
(a)Mountbatten (b) Curzon
(c) Wellington (d) Wavell
Answer: (d)

3.The Viceroy who had been the Commander in Chief of the Indian Army:
(a)Linlithgo (b) Wavell
(c) Mountbatten (d) Irwin
Answer: (b)

4.The Viceroy who was later killed by a bomb planed in his boat by the Provisional IRA at Mullaghmore, County Sligo, Ireland in 1979:
(a)Irwin (b) Wavell
(c) Wellington (d) Mountbatten
Answer: (d)

5. Mountbatten stepped down from the position of Governor-General of Independent India in:
(a)1948 (b) 1947
(c) 1949 (d) 1950
Answer: (a)

6.The Governor-General who had lost his left hand in the Napoleonic wars:
(a)Warren Hastings (b) Hardinge I
(c) William Bentick (d) Wellesley
Answer: (b)

7.The Viceroy who  believed in free trade and abolished all export duties except those on rice, oil, indigo and lac:
(a)Northbrook (b) Dufferin
(c) Mayo (d) Lytton
Answer: (a)

8.The Viceroy who inaugurated a new province known as the North-West Frontier:
(a)Dufferin (b) Rippon
(c) Curzon (d) Hardinge II
Answer: (c)

9. The college established by the British at Ajmer was named after the Viceroy:
(a)Mayo (b) Rippon
(c) Curzon (d) Dalhousie
Answer: (a)

10. Who suppressed the mutiny of Wahabis:
(a)Canning (b) Mayo
(c) Elgin I (d) Dufferin
Answer: (c)

11. Who was the Viceroy when Prince of Wales visited India in 1921?
(a)Handing II (b) Reading
(c) Linlithgo (d) Chelmsford
Answer: (b)

12. Who was the Viceroy when Queen Victoria passed away?
(a) Rippon (b) Dufferin
(c) Hardinge II (d) Curzon
Answer: (d)

13.The Viceroy who was resigned after the Afghan issue in 1876:
(a)Dufferin (b) Northbrook
(c) Curzon (d) Canning
Answer: (b)

14. Who was the Viceroy when Edward VII was declared as the emperor of India?
(a)Curzon (b) Rippon
(c) Hardinge II (d) Minto II
Answer: (a)

15. Who was the Governor-General when the first telegraph line was established between Kolkata and Agra?
(a)Canning (b) Minto
(c) Dalhousie (d) William Bentick
Answer: (c)

16. Who was the Governor-General when the first railway line was established between Bombay and Thane?
(a)William Bentick (b) Curzon
(c) Dufferin (d) Dalhousie
Answer: (d)

17. Name the Governor-General who is called the “Maker of Modern India”:
(a)Canning (b) William Bentick
(c) Dalhousie (d) Curzon
Answer: (c)

18. Who was the Governor-General during the Sepoy Mutiny?
(a)Canning (b) Dalhousie
(c) Dufferin (d) Minto I
Answer: (a)

19. Who was the Governor-General when the Universities of Kolkata, Bombay and Madras were established?
(a)Dufferin (b) Hastings
(c) Canning (d) Mayo
Answer: (c)

20.The Viceroy when Vernacular Press Act was introduced?
(a)Lytton (b) Ripon
(c) Dufferin (d) Curzon
Answer: (a)

21. Who repealed the Vernacular Press Act?
(a)Dufferin (b) Mayo
(c) Ripon (d) Hardinge I
Answer: (c)

22. Who was the Viceroy when Queen Victoria was declared as the Empress of India in 1877?
(a) Lytton (b) Dufferin
(c)  Canning (d) Reading
Answer: (a)

23.The Viceroy of India during the Delhi Durbar of 1877:
(a)Wellesley (b) Lytton
(c) Dufferin (d) Curzon
Answer: (b)

24. Name the Governor-General who was called ‘Akbar of British India’?
(a)Wellesley (b) Curzon
(c) William Bentick (d) Dufferin
Answer: (a)

25. Who was the Viceroy when Indian National Congress was formed in 1885?
(a)Dufferin (b) Reading
(c) Mayo (d) Curzon
Answer: (a)

26.The Viceroy during the partition of Bengal:
(a)Hardinge II (b) Minto I
(c) Curzon (d) Reading
Answer: (c)

27.Who was the Governor-General when Pitt’s India Act was passed?
(a)Warren Hastings(b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Minto I
Answer: (a)

28.Who was the first Governor-General of British India?
(a)Wellesley (b) Robert Clive
(c) Warren Hastings (d) Dalhousie
Answer: (c)

29.The Governor-General during the second Mysore War:
(a) Hastings, I (b) Warren Hastings
(c) Cornwallis (d) Wellesley
Answer: (b)

30.Who was the Governor-General when Tipu Sultan was defeated and killed in the Fourth Mysore War?
(a)Cornwallis (b) Hastings I
(c) Warren Hastings (d) Wellesley
Answer: (d)

31.The Governor-General during the Third Mysore War:
(a)Warren Hastings(b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (b)

32.Who was the Governor-General when Treaty of Amritsar was signed between Renjith Singh and the East India Company?
(a)Minto I (b) Lord Hastings
(c) Cornwallis (d) George Barlow
Answer: (a)

33.The Viceroy when the partition of Bengal was repealed in 1911:
(a) Minto, I (b) Hardinge II
(c) Chelmsford (d) Chelmsford
Answer: (b)

34.The Viceroy when the Muslim League was formed in 1906:
(a)MintoII (b) Hardinge II
(c) Chelmsford (d) Chelmsford
Answer: (a)

35.Who was the Viceroy when King George V visited India in 1911:
(a)Curzon (b) Chelmsford
(c) Hardinge II (d) Reading
Answer: (c)

36. Who was the Viceroy when the capital of British India was transferred from Kolkata to Delhi?
(a)Hardinge II (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Curzon
Answer: (a)

37.The Viceroy when the Rowlatt Act was passed?
(a)Hardinge II (b) Chelmsford
(c) Reading (d) Wellington
Answer: (b)

38.Who was the Governor-General when the administration of British India was transferred from East India Company to the British Crown:
(a)Dalhousie (b) Mayo
(c) Dufferin (d) Canning
Answer: (d)

39.The first Viceroy of India:
(a) Canning (b) Mayo
(c) Ripon (d) Lytton
Answer: (a)

40. Who was the Viceroy when Indian Penal Code was brought into effect?
(a)Mayo (b) Ripon
(c) Minto (d) Canning
Answer: (d)

41. Who was the Viceroy when Criminal Procedure Code was brought into effect?
(a)Dalhousie (b) William Bentick
(c) Canning (d) Mayo
Answer: (c)

42. Who was the Viceroy when the first Census was held in 1872?
(a)Mayo (b) Curzon
(c) Hardinge II (d) Minto I
Answer: (a)

43.Who was the viceroy when the first regular census was held in 1881:
(a)Ripon (b) Lytton
(c) Mayo (d) Hardinge I
Answer: (a)

44. Who was the Viceroy during the Jallianwalla Bagh Massacre?
(a)Wellington (b) Hardinge II
(c) Reading (d) Chelmsford
Answer: (d)

45. Who was the Viceroy when Prince of Wales visited India in 1921?
(a)Hardinge II (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Wellington
Answer: (c)

46.The Viceroy during the Mopla revolt of 1921:
(a)Reading (b) Hardinge II
(c) Wellington (d) Minto
Answer: (a)

47.The Viceroy during the Chauri Chaura incident:
(a)Hardinge II (b) Reading
(c) Wellington (d) Chelmsford
Answer: (b)

48. Who was the Viceroy when INC launched Quit India Movement?
(a)Wavell (b) Wellington
(c) Linlithgo (d) Irwin
Answer: (c)

49.The last Viceroy of India:
(a)Wavell (b) C Rajagopalachari
(c) Mountbatten (d) Wellington
Answer: (c)

50.The Governor-General who was impeached by the British Parliament:
(a)Warren Hastings (b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (a) 

51.The first Governor-General of Independent India:
(a)Rajendraprasad (b) C Rajagopalachari
(c) Mountbatten (d) Wavell
Answer: (c)

52. Subsidiary Alliance was introduced by:
(a)Wellesley (b) Curzon
(c) Dalhousie (d) William Bentick
Answer: (a)

53.The Viceroy who introduced financial decentralisation?
(a)Dufferin (b) Lytton
(c) Mayo (d) Hardinge I
Answer: (c)

54.The Viceroy when the First Round Table Conference was held in 1930?
(a)Irwin (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Wellington
Answer: (a)

55.The Viceroy during the Second and Third Round Table Conference:
(a)Reading (b) Irwin
(c) Wellington (d) Linlithgo
Answer: (c)

56. Cripp’s Mission visited India during the period of:
(a)Wavell (b) Linlithgo
(c) Wellington (d) Mountbatten
Answer: (b)

57.The Governor-General who made English as the medium of instruction:
(a)Dalhousie (b) William Bentick
(c) Warren Hastings (d) Canning
Answer: (b)

58.The Viceroy who is known as the father of Local Self Government:
(a)Lytton (b) Dufferin
(c) Curzon (d) Ripon
Answer: (d)

59. Who was the Viceroy when the Cabinet Mission visited India?
(a)Mountbatten (b) Wavell
(c) Wellington (d) Linlithgo
Answer: (b)

60. Who was the Viceroy when the interim government assumed power on 2nd September 1946?
(a)Irwin (b) Wellington
(c) Linlithgo (d) Wavell
Answer: (d)

61. Name the Viceroy who was called the “Aurangazeb of British India’?
(a)Wellesley (b) Wavell
(c) Curzon (d) Irwin
Answer: (c)

62. The Viceroy during the first sitting of the Constituent Assembly held on 9th December 1946?
(a)Mountbatten (b) Linlithgo
(c) Wavell (d) Irwin
Answer: (c)

63. Who was the Viceroy when the first Factory Act was introduced?
(a)Mayo (b) Ripon
(c) Lytton (d) Dufferin
Answer: (b)

64.The Viceroy during INA Trial:
(a)Mountbatten (b) Linlithgo
(c) Wellington (d) Wavell
Answer: (d)

65. Establishment of a separate Public Works Department in every province was during the period of:
(a)Warren Hastings  (b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (d)

66. Who was the Viceroy when Montague- Chelmsford reforms were introduced?
(a)Montague (b) Minto
(c) Chelmsford (d) Reading
Answer: (c)

67. Who was the Viceroy when Minto-Morley reforms were introduced?
(a)Hardinge II (b) Minto
(c) Morley (d) Chelmsford
Answer: (b)

68. Who was the Viceroy when Non-Cooperation the movement was launched?
(a)Hardinge II (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Minto II
Answer: (c)

69.The Governor-General who founded the Royal Asiatic Society:
(a)Warren Hastings (b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (a)

70. Who was the Viceroy when Non-Cooperation movement was repealed?
(a)Chelmsford (b) Wellington
(c) Irwin (d) Reading
Answer: (d)

71. Name the Governor-General who introduced Permanent Revenue Settlement:
(a)Warren Hastings  (b) William Bentick
(c) Cornwallis  (d) Wellesley
Answer: (c)

72.The Governor-General who suppressed the Thugs:
(a)William Bentick (b) Warren Hastings
(c) Wellesley (d) Cornwallis
Answer: (a)

73.The Governor-General during the Sepoy Mutiny:
(a)Dalhousie (b) Canning
(c) William Bentick (d) Warren Hastings
Answer: (b)

74.The Governor-General during the Vellore Mutiny (1806):
(a) George Barlow (b) Warren Hastings
(c) Cornwallis (d) Wellesley
Answer: (a)

75.The only Viceroy who was assassinated:
(a) Dufferin (b) Curzon
(c) Mayo (d) Ripon
Answer: (c)

76.Who was the Viceroy when Burma was separated from India in 1937:
(a)Linlithgo (b) Reading
(c) Irwin (d) Wavell
Answer: (a)

77. Pindari Wars held during the tenure of:
(a)Lord Hastings (b) Dalhousie
(c) William Bentick (d) Cornwallis
Answer: (a)

78.The Viceroy who announced the date of transfer of power to Indian hands:
(a)Linlithgo (b) Wellington
(c) Wavell (d) Mountbatten
Answer: (d)

79. Who was the Viceroy when the British Parliament passed the Indian Independence Act?
(a)Mountbatten (b) Linlithgo
(c) Wellington (d) Wavell
Answer: (a)

80.The Viceroy when India got independence:
(a)Wavell (b) Mountbatten
(c) Wellington (d) Linlithgo
Answer: (b)

81.The Viceroy when Ramsay McDonald announced the Communal Award:
(a)Wellington (b) Irwin
(c) Reading (d) Linlithgo
Answer: (a)

82. Who was the Viceroy when INC passed a resolution demanding complete independence?
(a)Irwin (b) Reading
(c) Linlithgo (d) Wellington
Answer: (a)

83. Who was the Viceroy when Diarchy was introduced in provinces as per the Govt of India Act, 1919?
(a) Reading (b) Hardinge II
(c) Wellington (d) Chelmsford
Answer: (d)

84. Introduction of the ryotwari settlement in Madras Presidency by the governor, Thomas Munro (1820) was during the tenure of:
(a)Lord Hastings (b) Dalhousie
(c) William Bentick (d) Cornwallis
Answer: (a)

85. First Burmese War (1824-26) held during the period of:
(a)William Bentick (b) Lord Amherst
(c) Cornwallis (d) Dalhousie
Answer: (b)

86. First Afghan War (1836-42) held during the period of:
(a)Amherst (b) Dalhousie
(c) Lord Auckland (d) William Bentick
Answer: (c)

87.The Viceroy during the Dandi March of Gandhiji:
(a)Wellington (b) Chelmsford
(c) Linlithgo (d) Irwin
Answer: (d)

88. Conquest and annexation of Sind (1843) were during the period of:
(a)Lord Ellenborough (b) Amherst
(c) Auckland (d) Dufferin
Answer: (a)

89. First Sikh war (1845-46) held during the period of:
(a)Hardinge I (b) Ellenborough
(c) Lord Amherst (d) Auckland
Answer: (a)

90. Second Sikh War (1848-49) and annexation of Punjab were held during the tenure of:
(a)Warren Hastings (b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (d)

91.The Governor-General during the ‘Nandakumar Episode’:
(a)Warren Hastings (b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (a)

92.The Viceroy when Gandhiji launched the Civil Disobedience Movement in 1930:
(a)Wellington (b) Chelmsford 
(c) Reading (d) Irwin
Answer: (d)

93.The Viceroy who made August Offer:
(a)Wellington (b) Wavell
(c) Linlithgo (d) Mountbatten
Answer: (c)

94. Who was the Viceroy when Durant line was brought into effect?
(a)Landsdowne (b) Curzon
(c) Reading (d) Rippon
Answer: (a)

95. Who was the Governor-General when Sati was prohibited?
(a)William Bentick(b) Charles Metcalfe
(c) Auckland (d) Hardinge I
Answer: (a)

96.The Governor-General when Calcutta medical college was founded:
(a)Canning (b) Cornwallis
(c) William Bentick (d) Dalhousie
Answer: (c)

97. Name the Governor-General who introduced the Doctrine of Lapse:
(a)Dalhousie (b) Canning
(c)  Charles Metcalfe (d) Hardinge I
Answer: (a)

98.The Governor-General who annexed Satara to British India, the first princely state to be annexed to British India under Doctrine of Lapse:
(a)Canning (b) Cornwallis
(c) William Bentick (d) Dalhousie
Answer: (d)

99.The Viceroy when the Doctrine of Lapse was officially withdrawn:
(a)Mayo (b) Dufferin
(c) Canning (d) Curzon
Answer: (c)

100.The Viceroy when Provincial Autonomy was introduced in 1937:
(a)Linlithgo (b) Irwin
(c) Wavell (d) Reading
Answer: (a)
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* SCERT TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a Comment

0 Comments