New

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Facts about India - 2100 Questions and Answers -4

Facts about India -Questions and Answers -4

601. Whom Sarojini Naidu once called the ‘Ambassador of Hindu Muslim Unity’?
(a)Gandhiji (b) Nehru
(c) Jinnah (d) Ambedkar
Answer: (c)

602. Who was the Viceroy when the communal reservation was introduced for Muslims?
(a)Minto II            (b) Hardinge II
(c)Chelmsford    (d) Reading
Answer: (a)

603. Who started the Khilafat movement in India?
(a) Gandhiji                                  (b) Ali brothers
(c) Muhammad Ali Jinnah       (d) Syed Ahmed Khan
Answer: (b)

604. Who founded Forward Bloc?
(a)Motilal Nehru  (b) Bhagat Singh
(c) Gandhiji          (d) Subhas Chandra Bose
Answer: (d)

605. The incident which compelled Gandhiji to repeal the non-cooperation movement?
(a) Wagon tragedy                        (b) Jallianwallabagh Massacre
(c) Chauri-Chaura incident         (d) Champaran satyagraha
Answer: (c)

606. Who was called the Queen of the Quit India Movement?
(a)Annie Besant      (b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Sarojini Naidu  (d) Aruna Asaf Ali
Answer: (d)

607. Who said ‘Give me blood, I shall give you freedom’?
(a)Subhas Chandra Bose (b) Gandhiji
(c) Nehru                              (d) Sardar Vallabhbhai Patel
Answer: (a)

608. Who was the president of INC when India got independence?
(a)Rajendraprasad        (b) Maulana Abul Kalam  Azad
(c) Jawaharlal Nehru    (d) JB Kripalani
Answer: (d)

609. The Viceroy who introduced Budget system in India:
(a)Canning   (b) Dufferin
(c) Mayo       (d) Curzon
Answer: (a)

610. Who put forward the ‘Fourteen Point Formula’?
(a)Muhammad Ali Jinnah  (b) Nehru
(c) Gandhiji                            (d) Rajagopalachari
Answer: (a)

611. Gandhiji has undergone imprisonment for ...... days in his life.
(a) 2338  (b) 1338  (c) 3338  (d) 3120
Answer: (a)

612. Who started the journal ‘New India’?
(a) Sarojini Naidu (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama  (d) Aruna Asaf Ali
Answer: (b)

613. Who was the Viceroy when Minto-Morley reforms were introduced?
(a)Hardinge II (b) Minto
(c) Morley (d) Chelmsford
Answer: (b)

614. Who coined the term Pakistan for the first time?
(a)Jinnah (b)Liaqat Ali
(c) Rehmat Ali (d) Shoukat Ali
Answer: (c)

615. In which year Indian National Congress approved the Basic Education System propounded by Gandhiji?
(a) 1935  (b) 1936  
 (c) 1937  (d) 1938
Answer: (d)

616. Who authored ‘Arctic Home in the Vedas’?
(a) Lalpath Rai                      (b) Raja Ram Mohun Roy
(c) Bal Gangadhar Tilak     (d) Dayanand Saraswathy
Answer: (c)

617. During which agitation did Gandhiji give the slogan’ Do or die’?
(a) Salt satyagraha              (b) Champaran Satyagraha
(c) Quit India movement   (d) Kheda satyagraha
Answer: (c)

618. The only Viceroy who was assassinated while he was in power:
(a)Dufferin     (b) Curzon    
(c) Mayo     (d) Ripon
Answer: (c)

619. The first Indian woman to become the president of Indian National Congress:
(a) Indira Gandhi    (b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Annie Besant      (d) Sarojini Naidu
Answer: (d)

620. Who mooted the idea of a separate province for Muslims for the first time?
(a)Jinnah                (b) Liaqat Ali
(c) Rehmat Ali      (d)  Muhammad Iqbal
Answer: (d)

621. Who headed Cabinet Mission?
(a) Stafford Crips (b) AV Alexander
(c) Cyril Radcliff (d) Pethic Lawrence
Answer: (d)

622. Who is regarded as the father of the ‘Two Nation Theory?
(a)Muhammad Iqbal       (b) Muhammad Ali Jinnah
(c) Nehru                            (d) Rajagopalachari
Answer: (b)

623. Who was the last Governor-General of British India?
(a)Rajagopalachari      (b) Lord Wavell
(c) Lord Mountbatten (d) Lord Linlithgo
Answer: (c)

624. The date in which Gandhiji violated salt law in Dandi beach:
(a) 1930 March 12        (b) 1930 April 6
(c) 1930 May 5               (d) 1930 April 16
Answer: (b)

625.  In which state the Sevagram Ashram of Mahathma Gandhi is situated?
(a) Karnataka   (b) Maharashtra
(c) Gujarat        (d) U.P.
Answer: (b)

626. Name the leader who was known as ‘Mahamana’:
(a)Madan Mohan Malavya     (b) Jayaprakash Narayan
(c) Bal Gangadhar Tilak          (d) Vinoba Bhave
Answer: (a)

627. Who led the Quit India Movement?
(a)Gandhiji                      (b) Nehru
(c) Abul Kalam Azad     (d) No one
Answer: (d)

628. The only Keralite to become the president of INC:
(a)John Mathai              (b) RK Shanmugham Chetty
(c) C Sankaran Nair      (d) K Kelappan
Answer: (c)

629. The Viceroy who resigned after the Ilbert Bill controversy:
(a)Dufferin    (b) Lytton
(c) Ripon       (d) Canning
Answer: (c)

630. Who advised Gandhiji to make a visit to the whole country before entering into Indian politics?
(a) Dadabhai Navroji                     (b) Pheroz Shah Mehta
(c) Gopala Krishna Gokhale         (d) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (c)

631. Who was called ‘Lok Manya’?
(a)Madan Mohan Malavya          (b) Jayaprakash Narayan
(c) Bal Gangadhar Tilak               (d) Sardar Vallabhbhai Patel
Answer: (c)

632. Who was popularly called ‘Bengal Tiger’?
(a)SC Bose                                          (b) Aurobindo Ghosh
(c) Bankim Chandra Chatterji      (d) Bipin Chandra Pal
Answer: (d)

633. The Viceroy who formed the ‘Safety Valve Theory
(a)Canning         (b) Mayo        (c) Curzon        (d) Dufferin
Answer: (d)

634. Who established Indian Trade Union Federation in 1929?
(a)N G ranga                          (b)Swami Sahajanand Saraswati
(c) EMS Nambuthirippad  (d) NM Joshi
Answer: (d)

635. Who was known as the ‘saint of Pavnar’?
(a)Gandhiji                     (b) Vinoba Bhave
(c) Jamnalal Bajaj         (d) VD Paluskar
Answer: (b)

636. Who organised the raid in Chittagong's Government armoury?
(a)Surya Sen                            (b) Khudiram Bose
(c) Chandrasekhar Azad      (d) Lala Hardayal
Answer: (a) 

637. Labour Acts were introduced for the first time in India during the reign of:
(a)Lytton            (b) Ripon
(c) Curzon          (d) Northbrook
Answer: (b)

638. Who published Al Hilal and Al Balagh?
(a)Badshah Khan        (b) Muhammad Ali
(c) Muhammad Iqbal  (d) Abul Kalam Azad
Answer: (d)

639. Who introduced separate civil service for Indians?
(a)Northbrook      (b) Lytton
(c) Ripon                 (d) Dufferin
Answer: (b)

640. Who shot dead Michael O’Dyer to avenge for the Jallian Walla Bagh Massacre?
(a)Bhagat Singh                      (b) Surya Sen
(c) Chandrasekhar Azad       (d) Uddam Singh
Answer: (d)

641. The Viceroy who survived a bomb explosion at Chandni Chowk in New Delhi in 1912:
(a)Minto II            (b) Hardinge II
(c) Chelmsford  (d) Reading
Answer: (b)

642. Who founded the Hindu Maha Sabha?
(a)VD Savarkar     (b) Madan Mohan Malavya
(c) SP Mukherjee (d) Hedgewar
Answer: (b)

643. Who took initiative as the president of INC to constitute the first National Planning Committee under INC?
(a)Nehru                                          (b) Gandhiji
(c) Sardar Vallabhbhai Patel     (d) Subhas Chandra Bose
Answer: (d)

644. Who were the Ali Brothers in the national movement?
(a)Muhammad Ali and Rehmat Ali
(b) Rehmat Ali and Shoukat Ali
(c) Shoukat Ali and Muhammad Ali
(d) None of these
Answer: (c)

645. Who wrote ‘India Divided’?
(a)Abul Kalam Azad(b) Rajagopalachari
(c) Rajendraprasad (d) Ambedkar
Answer: (c)

646. Name the revolutionary who was shot dead in an encounter with police at a public park in Allahabad:
(a)Surya Sen (b) Khudiram Bose
(c) Chandrasekhar Azad (d) Lala Hardyal
Answer: (c)

647. The Viceroy who ruled for the longest period:
(a)Wellington (b) Irwin
(c) Linlithgo (d) Mayo
Answer: (c)

648. Who headed the boundary commission appointed to demarcate the boundary between India and Pakistan?
(a)Sir Stafford Crips (b) Lord Mountbatten
(c) Cyril Radcliff (d) Pethic Lawrence
Answer: (c)

649. Which one of the following was a moderate Congress leader?
(a)Lajpath Rai (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Bipin Chandra Pal (d) GK Gokhale
Answer: (d)

650. The ideal state envisaged by Gandhiji:
(a) Ram Rajya (b) Grama Swaraj
(c) Hind Swaraj (d) Dharma Rajya
Answer: (a)

651.  Who started the Ahmediya Sabha?
(a) Syed Ahmed Khan
(b) Abdul Latif
(c) Mirza Ghulam Ahmed
(d) Muhammad Iqbal
Answer: (c)

652. Who started the daily "The Hindu' in 1878?
(a) BG Tilak (b) G Subramanya Iyer
(c) VD Savarkar (d) None of these
Answer: (b) 

653. Who started the journal's India'?
(a) Sarqjini Naidu
(b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama
(d) Aruna Asaf Ali
Answer: (b)

654. Who said 'Swaraj is my birth right'?
(a)Sardar Patel      (b) Gandhÿi
(c) Nehru     (d) BG Tilak
Ans: (d) 

655. Who started Bhoodan Movement?
(a) Nehru                (b) Gandhÿi
(c) Vinoba Bhave  (d) Sardar Patel
Ans: (c) 

656. Who said this "The individual must die so that India may live, today I must die so that India may win freedom and glory'?
(a)Bhagat Singh    (b) Jatin Das
(c) Raj Guru            (d) Mangal Pandey
Ans: (b)

657. Who shot dead Michael O'Dyer to avenge for the Jallian Walla Bagh Massacre?
(a) Bhagat Singh
(b) Suiya Sen
(c) Chandrasekhar Azad
(d) Uddam Singh
Ans: (d) 

658. Who was hanged along with Bhagat Singh?
(a) Surya Sen and Prafulla Chakri
(b) Surya Sen and Khudiram Bose
(c) Khudiram Bose and Lata Hardayal
(d) Raj Guru and Sukhdev
Ans: (d) 

659. Who were the Ali Brothers in the
(a) Muhammad Ali and Rehmat Ali
(b) Rehmat Ali and Shoukat Ali
(c) Shoukat Ali and Muhammad Ali
(d) None of these
Ans: (c) 

660. Who were the Bose brothers in the
(a) Sarath Chandra Bose and Rash Behari Bose
(b) Khudiram Bose and Rash Behari Bose
(c) Sarath Chandra Bose and Subash Chandra Bose
(d) Nanda Lai Bose and Ananda Mohan Bose
Ans: (c) 

661. Who persuaded Governor-General William Bentick to abolish Salt in 1829?
(a) Iswar Chandra vidya sagar
(b) Ram Mohan Roy
(c) Vivekananda
(d) Dayananda Saraswathi
Ans: (b) 

662. who popularised the worship of Ganapathi in Maharashtra?
(a) B R Ambedkar   (b) B G Tilak
(c) K T Telang           (d) V D Savarkar
Ans: (b) 

663. Who prepared the draft of the Quit India revolution?
(a) Mahatma Gandhi            (b) Jawaharlal Nehru
(c) Maulana Azad             (d) Sardar Patel
Ans: (b)

664. Who presided over the all-party conference in 1928?
(a)Motilal Nehru (b) M A Ansari
(c) Rajendraprasad (d) Jawaharlal Nehru
Ans: (b) 

665. Who presided over the second session of INC?
(a)WC Bannerjee (b) AO Hume
(c) SN Bannerjee (d) Dadabhai Navroji
Ans: (d) 

666.  Who published Al Hilal and Al Balagh?
(a) Badshah Khan
(b) Muhammad Ali
(c) Muhammad Iqbal
(d) Abul Kalam Azad
Ans: (d) 

667. Who put forward the 'fourteen-point formula'?
(a) Muhammed Ali Jinnah
(b) Nehru
(c) Gandhjji
(d) Rajagopalachari
Ans: (a) 

668. Who raised the slogan 'Inquilab Zindabad' for the first time?
(a) Lajpath Rai
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Bhagat Singh
(d) Motilal Nehru
Ans: (c)

669. Who represented the Hindu community in the Second Round Table Conference'?
(a)Savarkar             (b) SP Mukharjee
(c) Madan Mohan Malavya     (d) Hedgewar
Ans: (c)

670. Who said give me blood, I shall give you freedom’
(a)Netaji Bose        (b) Gandhi
(c) Nehru               (d) Sardar Patel
Ans: (a)

671. Who said back to Gita'?
(a) Dayanand Saraswathy
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Ram Mohun Roy
(d) Vivekananda
Ans: (d) 

672. Who said 'Go back to Vedas'?
(a) Vivekananda
(b) Dayanand Saraswathy
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Sankarachaiya
Ans: (b) 

673. Who said 'Political freedom is the live birth of a nation’
(a)Gandhÿi (b) Aurobindo Ghosh
(c) Subash Bose    (d) Vivekananda
Ans: (b) 

674. Who wrote the national song of India?
(a) Iqbal
(b) Tagore
(c) Bankira Chandra Chatterjee
(d) None of these
Ans: (c) 

675. Who, along with Khuriram Bose, threw a bomb at a carriage believed to be carrying Kingsford, an unpopu­lar judge at Mussafarpur?
(a)  Chandrasekhar Azad
(b) Bhagat Singh
(c) Uddham Singh
(d) Prahdla Chakri
Ans: (d) 

676. Whom Sarojini Naidu once called the 'Ambassador of Hindu Muslim Unity'? 
(a)Gandhiji         (b) Nehru
(c) Jinnah    (d) Ambedkar
Ans: (c) 

677. Who wrote the famous Tamil patriotic song "Odhrilayadu papa.."
(a) GS Iyer
(b) VO Chidambaram PUlai
(c) Subramanya Bharati
(d) Rajaji
Ans: (c) 

678. Whom the British called 'the father of Indian unrest?
(a) SN Bannerjee (b) Dadabhai Navroji
(c) BGTilak (d)Gandhiji
Ans: (c)

679. Whose autobiography is 'A nation in Making'?
(a) Subhas Chandra Bose
(b) Bhagat Singh
(c) Surendranath Bannerjee
(d) Dadabhai Navrqji
Ans: (c) 

680. Who led the march in connection with salt Satyagraha in Tamil Nadu, from Thiruchirappally to Vedaranyam?
(a) Dr.S.Krishnan (b) K.Kamaraj
(c) C.Rajagopalachri (d) CN Annadurai
Ans: (c)

681. Who mooted the idea of a separate province for Muslims for the first time?
(a)Jinnah                (b)LiaqatAli
(c) Rehmat Ali       (d) Muhammad Iqbal
Ans: (d) 

682. Who organized a raid on Chittagong gov­ernment armoury in 1930 April?
(a) Bhagat Singh
(b) Uddham Singh
(c) Chandrasekhar Azad
(d) Surya Sen
Ans: (d) 

683. Who organised Abhinava Bharat?
(a) Bhagat Singh
(b) Chandrasekhar Azad
(c) V.D.Savarkar
(d) Prafulla Chakri
Ans: (c) 

684. Who organised All India Kisan Sabha in 1936?
(a) Swami Sahajanand              (b) N G Ranga
(c) BPWadia                                (d)N M Joshi
Ans: (a) 

685. Who wrote Anand Mat'?
(a) Tagore
(b) Bankim Chandra Chatterjee
(c) Tarasanker Banneijee
(d) None of these
Ans: (b) 

686. Who organised the raid in the Chittagong Government armoury?
(a)Surya Sen
(b) Khudiram bose
(c) Chandrasekhar Azad
(d) Lala Hardayal
Ans: (a)

687. Who was hanged along with Bhagat Singh?
(a) Suiya Sen and Prafulla Chakri
(b) Suiya Sen and Khudiram Bose
(c) Khudiram Bose and Lala Hardayal
(d) Raj Guru andSukhdev
Ans: (d) 

688. Who were the Ali Brothers in the nation­al movement?
(a) Muhammad Ali and Rehmat Ali
(b) Rehmat Ali and Shoukat Ali
(c) Shoukat Ali and Muhammad Ali
(d) None of these
Ans: (c) 

689. Who were the Bose brothers in the national movement?
(a) Sarath Chandra Bose and Rash Behari Bose
(b) Khudiram Bose and Rash Behari Bose
(c) Sarath Chandra Bose and Subash Chandra Bose
(d) Nanda Lai Bose and Ananda Mohan Bose
Ans: (c) 

690. Who wrote 'Gift to Monotheists' or 'Tuhafat-ul-Muwahidin'?
(a) Ram Mohan Roy
(b) Vivekananda
(c) Iswar Chandra Vidhya Sagar
(d) Tagore
Ans: (a) 

691. Who wrote 'Gitarahasya'?
(a)Sardar Patel (b) Gandhyi
(c) Aurobindo (d) BGTilak
Ans: (d) 

692. Who wrote India Divided'?
(a) Abul Kalam Azad
(b) Rajagopalachari
(c) Rajendraprasad
(d) Ambedkar
Ans: (c) 

693. Who wrote poverty and UnBritish Rule in India'?
(a) SN Bannerjee               (b) Dadabhai Navroji
(c) Mahathma Gandhi    (d) Bhagat Singh
Ans: (b) 

694. Who wrote'Precepts of Jesus'?
(a)Ram Mohun Roy (b) Gandhyi
(c) Vivekananda (d) Annie Besant
Ans: (a) 

695. Who wrote 'Sare Jahan Se Achcha'?
(a) Muhammad Ali
(b) Muhammad Iqbal
(c) BC Chatterjee
(d) Subramanya Bharati
Ans: (b) 

696. Who wrote Satyarthaprakash?
(a) Vivekananda
(b) Ram Mohun Roy
(c) Dwarakanath Tagore
(d) Dayanada Saraswathi
Ans: (d) 

697. Who wrote the book "What Congress and Gandhi have done to untouchables?
(a)  C Sankaran nair
(b) B R Ambedkar
(c) Subhas Chandra Bose
(d) Chitharaqjan Das
Ans: (b) 

698.  Who was the first general secretary of INC?
(a)WC Bannerjee (b) Dadabhai Navroji
(c) AO Hume (d) None of these
Ans: (c) 

699. Who was the fust home minister of India?
(a)BR Ambedkar (b) Nehru
(c) Sardar Patel (d) Maulana Azad
Ans: (c) 

700. Who was the first president of AITUC?
(a) Lajpat Rai        (b)      Bhagat Singh
(c) SA Dange           (d)      MN Roy
Ans: (a) 

701. Who was the founder of Khudai Khitmatgars (Servants of God)?
(a) SirSyed Ahmed Khan
(b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) Nawab Abdul Latif
(d) MA Jinnah
Ans: (b) 

702.  Who was the founder of the Muslim League?
(a)MA Jinnah         (b)AghaKhan
(c) Liaqat Ali Khan (d)    Muhammad Iqbal
Ans: (b) 

703. Who was the founder of the Pakistan national movement?
(a)Iqbal                    (b) Jinnah
(c) Rehmat Ali       (d) Aga Khan
Ans: (c)

704. Who was the last Governor General of British India?
(a)Rajagopalachari (b) Lord Wire 11
(c) Lord Mountbatten (d) Lord Linlithgo
 Ans: (c) 

705. Who was the leader and inspirer of the Young Bengal Movement?
(a)Tagore    (b) SN Bannerjee
(c) H V Derozio      (d) None of these
Ans: (c)

706. Who was the political guru of Gopal Krishna Gokhale?
(a)Dadabhai Navroji    (b) WC Bannerjee
(c) SN Bannerjee           (d)MGRanade
Ans: (d) 

707. Who was the political guru of Subhas Chandra Bose?
(a) Chitharaqjan Das
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Tagore
(d) Dadabhi Navroji
Ans: (a) 

708. Who was the president of INC when India got independence?
(a)Rajendraprasad (b) Maulana Azad
 (c) Jawaharlal Nehru (d) JB Kripalani
Ans: (d) 

709. Who was the president of INC when it split in the Surat session in 1907?
(a)Rash Behari Ghosh (b) GK Gokhale
(c) AC Majumdar (d) MM Malavjya
Ans: (a) 

710. Who was the president of INC when the resolution for complete independence 1929?
(a)Jawaharlai Nehru (b) Lajpath Rai
 (c)Motilal Nehru (d) Chitharanjan Das
Ans: (a)

711. Who was the president of the Indian National Congress when it launched Quit India Movement?
(a) Subash Bose
(b) JB Kripalani
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Abul Kalam Azad 
Ans: (d) 

712. Who was the prime minister of England when India got independence?
(a)  Winston Churchill
(b)  Ramsay Mc Donald
(c)  Clement Atlee
(d)  Neville Chamberlain
Ans:(c)

713. Who started Brahma Samaj of India alters the schism in Brahma Samaj?
(a) Iswar Chandra Vidhya Sagar
(b) Keshav Chandra Sen
(c) Athmaram Pandurang
(d) None of these
Ans: (b) 

714. ‘Prabudha Bharat’ was a paper published in English by:
(a) Louis Vivian Derozio                                (b) G.H. Deshmukh
(c) Swami Vivekanand                                   (d) Swami Dayanand
Answer: (c)

715. The brave heroine of Nagaland during the civil disobedience movement:
(a) Begum Hazratmahal                                (b) Rani Gaidulu
(c)Rani Lakshmi Bhai                                     (d) Rani Parvathi Bhai
Answer: (b)

716. During the decline of the Mughal Empire, the Jats were organized into a political
force by:
(a) Rajaram                                                      (b) Churaman
(c) Badan Singh                                              (d) Surajmal
Answer: (d)

717. The founder of ‘Mahila Rashtriya Sangh’:
(a) Lathika Ghosh                                         (b) Sarala Devi
(c) Preethi Vadekar                                     (d) Kasthurba Gandhi
Answer: (a)

718. The founder of ‘Sathysodhak Samaj’:
(a) Ranade                                    (b) Eswar Chandra Vidhyadsagar
(c) Jotiba Phule                                            (d) Athmaram Pandurang
Answer: (c)

719. The Indian association was established in 1876 in:
(a) Bombay                                                      (b) Pune
(c) Allahabad                                                   (d) Calcutta
Answer: (d)

720. The leader who escaped from the custody of the British and went to Germany secretly met Hitler:
(a) Chempakaraman Pillai                                 (b) Rash Behari Bose
(c) Subhas Chandra Bose                                    (d) None of these
Answer: (c)

721. The Maratha Chief, Sambaji was executed during the reign of:
(a) Jahangir                                                                (b) Shah Jehan
(c) Aurangazeb                                                     (d) Mohabat Khan
Answer: (c)

722. The mutiny of 1857 failed because:
(a) The British have powerful arms
(b) The British outnumbered the Indians
(c) Of the lack of proper planning and leadership
(d) It was premature
Answer: (c)

723. The name of Colonel Sleeman is associated with:
(a) The Sind Campaign                                         (b) The abolition of Thuggees
(c) The campaign against Pindaris                   (d)  None of these
Answer: (b)

724. The place where the first war of independence was led by Kunwar
Singh:
(a) Bareilly                                                           (b) Faizabad
(c) Jagdishpur                                                     (d) Kanpur
Answer: (c)

725. The Radical Democratic Party was formed in 1940 by:
(a) N.D.Majumdar                                               (b) S.C.Bose
(c) B.R.Ambedkar                                                (d) M.N.Roy
Answer: (d)

726. The repeated invasion and plundering of Nadir Shah gave a death blow to:
(a) Vijaya Nagar empire                                      (b)Mughal Empire
(c) Maratha's power                                                
(d) Delhi Sultanate
Answer: (b)

727. The resolution passed by Indian National Congress in ____ at its Madras Session lay down that the declaration of Fundamental Rights should be the basis of future Constitution of India.
(a)1927                                                          (b) 1928
(c) 1929                                                            (d)  1930
Answer: (a)

728. The seat of Gaekwad was:
(a) Pune                                                        (b) Baroda
(c) Nagpur                                                    (d) Indore
Answer: (b)

729. The seat of Holkar was:
(a) Indore                                                  (b) Pune
(c) Nagpur                                                (d) Baroda
Answer: (a)

730. The significance of the third Carnatic War:
(a) Caused the defeat of Marathas
(b) End of Anglo Maratha War
(c) End of Political power of French in India
(d) Tipu Sultan was defeated
Answer: (c)

731. The symbol of the 1857 revolt:
(a) Rose and Bread                                     (b) Lotus and cow
(c) Rose and Lamp                                      (d) Lotus and Bread
Answer: (d)

732. The treaty of Aix-la-Chappelle is associated with:
(a) First Carnatic War                         (b) Second Carnatic War
(c) Third Carnatic War                           (d) Seven Years War
Answer: (a)

733. The First Anglo-Burmese War was fought during the period:
(a) 1820-22                                           (b) 1824-26
(c) 1828-30                                           (d)   1834-36
Answer: (b)

734. The First Anglo-Afghan War (also known as Auckland’s Folly) was fought
between British India and Afghanistan from 1839 to ____
(a) 1842                                                   (b) 1840
(c) 1841                                                   (d)  1844
Answer: (a)

735. The First Anglo-Sikh War was fought between the Sikh Empire and the
British East India Company between :
(a) 1840 and 1841                                          (b) 1842 and 1844
(c) 1845 and 1846                                          (d)  1848 and 1849
Answer: (c)

736. Under whose Chairmanship Indian Education Commission 1882 was
appointed?
(a) Charles Wood                                           (b) Lord Curzon
(c) W.W.Hunter                                               (d) Lord Lytton
Answer: (c)

737. Which commission recommended for the adoption of a famine code for India?
(a) Campbell Commission 1868                    (b) Macdonnel Commission 1898
(c) Strachey Commission 1880                      (d) Lyall Commission 1901
Answer: (c)

738. Which is considered by academics abroad to be the Indian equivalent of
Harvard?
(a) Presidency College, Kolkata                     (b) Christian College, Chennai
(c) Ferguson College                                        (d) Madras Presidency College
Answer: (a)

739. Which of the following events occurred first?
(a) Chinese Revolution                                     (b) Quit India Movement
(c) Division of Bengal                       (d) Formation of Constituent Assembly
Answer: (c)

740. Which of the following occupies the most important place in the history of
social and religious reforms in India?
(a) Arya Samaj                                                       (b) Brahma Samaj
(c) Deva Samaj                                                       (d) Prarthana Samaj
Answer: (b)

741. Which of the following was known as ‘Indian Gladstone’?
(a) Bal Gangadhar Tilak                                    (b) Dadabhai Naoroji
(c) Gopal Krishna Gokhale                       (d) Maulana Abul Kalam Azad
Answer: (b)

742. Which organization is led by ‘Ten Principles’?
(a) Buddhism                                                       (b) Jainism
(c) Christianity                                                    (d) Arya Samaj
Answer: (d)

743. Which war has been described as ‘Dupleix’s private war’?
(a) Second Carnatic War                                      (b) Second Sikh War
(c) Second Anglo-Maratha War                           (d) First Carnatic War
Answer: (a)

744. Who among the British Generals defeated Peshwa Baji Rao I?
(a) Outram                                                    (b) Malcom
(c) Elphinstone                                            (d) Kitchener
Answer: (b)

745. Who among the following is related to the Tirunelveli Conspiracy case:
(a) Vanchi Iyer                                            (b) T.K.Madhavan
(c) E.V.Ramaswami Naiker                      (d)  G.S.Iyer
Answer: (a)

746. Who compared the Dandi March to Napoleon’s March to Paris from Elba?
(a) Dadabhai Naoroji                                  (b) Lala Lajpath Rai
(c) Subhas Chandra Bose                          (d) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (c)

747. Who founded Bethune College in Kolkata?
(a) Iswar Chandra Vidhyasagar               (b) Raja Ram Mohun Roy
(c) Surendra Nath Bannerjee                     (d)Rabindranath Tagore
Answer: (a)

748. Founder of Benarus Hindu University:
(a) Lala Lajpath Rai                                  (b) Vivekananda
(c) Raja Ram Mohun Roy                        (d) Madan Mohan Malavya
Answer: (d)

749. In which year Numismatic Society of India was established at Allahabad?
(a) 1908                                                                   (b) 1910
(c) 1912                                                                   (d)  1914
Answer: (b)

750. M.A.O. College later became:
(a) Benarus Hindu University               (b) Aligarh Muslim University
(c)Delhi University                                   (d) Magadh University
Answer: (b)

751. Madras Mahajana Sabha was established in:
(a) 1884                                                         (b) 1887
(c) 1894                                                        (d)  1904
Answer: (a)

752. Pondicherry was the main base on the coromandel coast of the:
(a) English East India Company              (b) French East India Company
(c) Dutch East India Company                 (d) Danish East India Company
Answer: (b)

753. Revolutionary youth Madanlal Dhingra shot dead:
(a) Michael O’Dyer                                       (b) General Dyer
(c) Lord Curzon                                            (d) Curzon Wylie
Answer: (d)

754. Sir William Sleeman was associated with the operation against the:
(a) Sikhs                                                      (b) Rajputs
(c) Thugs                                                     (d) Pindaris
Answer: (c)

755. The ‘Voice of India’ published extracts from Indian Press. It was started by:
(a) S.N.Bannerjee                                          (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Dadabhai Naoroji                                   (d) P.Ananda Charlu
Answer: (c)

756. The author of ‘1857 The Great Rebellion’:
(a) Vir Savarkar                                               (b) Ashok Mehta
(c) Jawaharlal Nehru                                     (d) Sarojini Naidu
Answer: (b)

757. The first Indian to be elected to the leadership of Communist International
was:
(a) M.N.Roy                                                               (b) P.C.Joshi
(c)Sohan Singh Josh                                               (d) S.A.Dange
Answer: (a)

758. The first Indian to preach the gospel of Swadeshi and India for Indians:
(a) WC Bannerjee                                                    (b) Dadabhai Naoroji
(c) Raja Ram Mohun Roy                                   (d) Swami Dayanand Saraswati
Answer: (d)

759. The first war of Independence in India lasted for almost:
(a) Two weeks                                                   (b) Two years
(c) Two days                                                       (d) One year
Answer: (b)

760. Who founded Dayanand Anglo Vedic School?
(a) Lala Hansraj                                 (b) Bhagat Singh
(c) Vivekananda                                 (d) Iswar Chandra Vidhyasagar
Answer: (a)

761. Who introduced the Ryotwari system in Madras?
(a) Elphinstone                                                (b) Alexander Reed
(c) Thomas Monroe                                        (d) Robert Clive
Answer: (c)

762. Who is associated with Self Respect Movement?
(a) G.S.Iyer                                                           (b) Vanchi Iyer
(c) E.V.Ramaswami Naiker                             (d) V.O.Chidambaram Pillai
Answer: (c)

763. Who was the president of the Indian National Congress during the Bengal partition?
(a) Motilal Nehru                                          (b) Dadabhai Naoroji
(c) Feroz Shah Mehta                                  (d) Gopal Krishna Gokhale
Answer: (d)

764. ‘Hind Swaraj’ was written by Gandhiji while:
(a) Travelling from England to India by ship
(b) In Sabarmati Asharam
(c) Travelling from England to South Africa by ship
(d) Leading Champaran Satyagraha
Answer: (c)

765. ‘Sudharak’ was a newspaper by:
(a) G.K.Gokhale                                       (b) Gandhiji
(c) M.G.Ranade                                       (d) B.G.Tilak
Answer: (a)

766. “Christianity  wins its prosperity by cutting throats of its fellow men”- Who
said this?
(a) Dayanand                                            (b) Vivekananda
(c) Ram Krishna Paramhansa               (d) Gandhiji
Answer: (b)

767. “God is of no use to the hungry belly’Whose words are these?
(a) Vivekananda                                   (b) Dayanand
(c) Guru Nanak                                     (d) Ram Krishna Paramhansa
Answer: (d)

768. A leading British Parliamentarian and politician admitted that the revolt of
1857 was a ‘National Revolt’, not a’ Military Mutiny’?
(a) Lord Dalhousie                                 (b) Lord Canning
(c) William Gladstone                           (d) Benjamin Disraeli
Answer: (d)

769. After 1857, who among the following announced at a Durbar at Allahabad,
the assumption of the Government of India by the Sovereign of Great Britain?
(a) Lord Canning                                    (b) Sir John Lawrence
(c) Lord Mayo                                         (d) Lord Northbrook
Answer: (a)

770. All India Hindu Maha Sabha was set up in 1915 under the presidentship of:
(a) Sahajanand                                          (b) Maharaja of Kasimbazar
(c) Lajpath Rai                                           (d)  M.M.Malavya
Answer: (b)

771. An Indian revolutionary who was a professor of Sanskrit in the Universities
of Berkeley and Stanford died in Philadelphia:
(a) Shyamji Krishna Varma                     (b) Lala Hardayal
(c)Taraka Nath Das                                   (d) Bhai Parmanand
Answer: (b)

772. Baba Ram Chandra Das was a leader of:
(a) Taluqdars                                                (b) Liberals
(c) Congress                                                 (d) Peasants
Answer: (d)

773. Domingo Paes was a visitor from:
(a) Iran                                                           (b) France
(c) Russia                                                      (d)  Portugal
Answer: (d)

774. During 1940s, Nanasaheb Ramchandra Patil founded a parallel government
named Prati Sarkar in the 150 villages in:
(a) Bengal                                                      (b) Bihar
(c) Maharashtra                                          (d) Orissa
Answer: (c)

775. During Quit India  movement, Tamralipta Jatiya Sarkar (Tamrlipta
National Government) was formed in:
(a) Maharashtra                                                   (b) Bengal
(c) Orissa                                                                (d)  Bihar
Answer: (b)

776. In 1905, Bhavani Mandir was published  by:
(a) B.G.Tilak                                                  (b) Aurobindo
(c) Sachin Sanyal                                          (d) Barindrakumar Ghosh
Answer: (d)

777. In which city did Tipu Sultan plant ‘Tree of Liberty?
(a) Srirangapatnam                                          (b) Mysore
(c) Bangalore                                                      (d) Halebid
Answer: (a)

778. Indian Broadcasting Corporation was renamed in 1936 as:
(a) Akashvani                                                   (b) Nabhovani
(c) Doorvani                                                    (d)  All India Radio
Answer: (d)

779. Mrs Annie Besant set up Home Rule League in September 1916 with its seat at:
(a) Pune                                                            (b) Kolkata
(c) Adayar                                                         (d) Delhi
Answer: (c)

780. Punjab was annexed to British India in 1849 by:
(a) Lord Canning                                          (b) John Lawrence
(c) Lord Dufferin                                          (d)  Lord Dalhousie
Answer: (d)

781. Roa Bharmal, who rose in revolt due to the interference of the British in the internal affairs of the state, was the ruler of:
(a) Kashmir                                                    (b) Mysore
(c) Cutch                                                         (d) Bengal
Answer: (c)

782. Robert Knight is related to the magazine/newspaper?
(a) Deenabandhu                                          (b) The Statesman
(c) Voice of India                                           (d)  Indian Mirror
Answer: (b)

783. Taluqdari settlement was made in:
(a) Bihar                                                            (b) Orissa
(c) Oudh                                                            (d)  Madras
Answer: (c)

784. The background of the Mahar movement was:
(a) Maharashtra                                        (b) Punjab
(c) Bihar                                                       (d)  Kashmir
Answer: (a)

785. The background of the Sanyasi Revolt was:
(a) Gujarat                                                   (b) Bengal
(c) Bombay                                                   (d) Madras
Answer: (b)

786. The British introduced the railways in India in order to:
(a) promote heavy industries
(b) facilitate British commerce and administrative control
(c) move foodstuff in case of famine
(d)  enable Indians to move freely within the country
Answer: (b)

787. The credit of victory of Porto Novo goes to the British General:
(a) Eyrecoot                                                      (b) Munroe
(c) Col.Fraser                                                    (d) Col.Bailey
Answer: (a)

788. The first Indian to join the ICS:
(a) SN Bannerjee                                       (b) Manmohan Ghosh
(c) S.P.Sinha                                                (d) Satyendranath Tagore
Answer: (d)

789. The first secretary of Punjab Naujawan Sabha was:
(a) Ajith Singh                                              (b) Lajpath Rai
(c) Bhagat Singh                                          (d) Lahore
Answer: (c)

790. The last Governor General of East India Company:
(a) William Bentick                                    (b) Dalhousie
(c) John Lawrence                                       (d) Canning
Answer: (d)

791. The Mughal emperor who earned the nick name ‘Rangila’ due to his addition to wine and women:
(a) Bahadur Shah I                                      (b) Muhammad Shah
(c) Shah Alam                                               (d) Farukh Siyar
Answer: (b)

792. The newspaper ‘Rast Goftar’ propagated the message of an organisation
Stood for the reforms of:
(a) Parsis                                                                   (b) Sikhs
(c) Christians                                                            (d) Jews
Answer: (a)

793. The office of Peshwa became independent during the reign of:
(a) Shivaji                                                                 (b) Sambhaji
(c) Raja Ram                                                             (d) Sahu
Answer: (d)

794. The organiser of ‘Dharma Sabha’:
(a) M.G.Ranade                                             (b) Raja Ram Mohun Roy
(c) Radha Kant Deb                                       (d) Vivekananda
Answer: (c)

795. The policy of ‘Masterly Inactivity is associated with the name of the
Governor General:
(a) Dalhousie                                                      (b) John Lawrence
(c) Canning                                                          (d)  Warren Hastings
Answer: (b)

796. The Second Anglo Mysore war was fought during the Governor Generalship of:
(a) Wellesley                                                   (b) Warren Hastings
(c) Dalhousie                                                  (d)  Ellenborough
Answer: (b)

797. The Treaty of Allahabad was signed in:
(a) 1765                                                            (b) 1784
(c) 1792                                                             (d)  1799
Answer: (a)

798. The Treaty of Bassein was signed between Baji Rao II the last Peshwa
and the ____
(a) Mughals                                                      (b) French
(c) Sikhs                                                            (d) English
Answer: (d)

799. The Treaty of Mysore was signed between Tipu and the British in:
(a) 1784                                                               (b) 1792
(c) 1799                                                               (d) 1782
Answer: (a)

800. The Treaty of Purandhar was signed between the English and the Peshwa in:
(a) 1775                                                                 (b) 1776
(c) 1786                                                                 (d) 1796
Answer: (b)
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* SCERT TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a Comment

0 Comments