New

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Constitution of India- Questions and Answers 4

Constitution of India- Questions and Answers 4


501. The final appellate tribunal in India is:
Supreme Court

502. The first state was formed on a linguistic basis in 1953:
Andhra Pradesh

503. The Fundamental Rights listed under which Article are automatically suspended on the proclamation of emergency due to war?
19

504. The gap between two sessions of the state legislative assembly should not exceed .....months.
 6

505. The Legislative Council is a continuing House, one-third of whose members retire every ..... year.
2

506. The members of the Legislative Council should not exceed ..... of the total number of members in the state assembly:
 1/3

507. The members of the State Public Service Commission are appointed by the _____ and can be removed by the President on the advice of the Supreme Court. 
Governor

508. The minimum age prescribed to become the Governor of a State:
 35

509. When was the ninth schedule added to the Constitution?
1951

510. Which Article of the Constitution is related to Finance Commission?
 280

511. Which Article stipulates that there is to be a Council of Ministers with the prime minister as the head to aid and assist the President?
74

512. Which Fundamental Right was considered to be the heart and soul of the Constitution by BR Ambedkar?
Right to Constitutional Remedies

513. Which High Court has jurisdiction over Lakshadweep?
 Kerala

514. Which state has the largest number of nominated members?
West Bengal

515. Which Part of the Constitution is related to Panchayats?
 IX

516. The most profound influence was exerted on the Constitution of India by: 
Govt of India Act, 1935

517. The normal tenure of Governor of a State is ...... years.
 5
518. The number of members in the Public Enterprises Committee:
15

519. Which Schedule of the Constitution distributes powers between the state legislature and Panchayats?
 Eleventh

520. Who administers the oath of office of the Governor?
 Chief Justice of High Court

521. Who has the right to address the state legislative assembly even though he is not a member of the legislative assembly?
Advocate General

522. Who decides on the holding of elections to Panchayats?
State Government

523. Who decides the reasonableness of restrictions imposed on the Fundamental Rights?
Supreme Court and High Court

524. Who determines the composition and conditions of service of a Public Service Commission?
Governor

525. Who determines the salary of the Attorney General?
President

526. Who elected the members of the Constituent Assembly?
 Provincial Assemblies

527. Who has the power to determine the structure of administration of a Union Territory?
 Parliament

528. Who has the power to form a new state from the territory of any state in India:
 Parliament

529. Who has the power to transfer a judge of the High Court from one High Court to another?
President

530. Who headed the Constitution Review Committee appointed in 2000?
 MN Venkitachelliah

531.  Who is generally the ex-officio chancellor of a university in a state? 
Governor

532. Who is the counterpart of the Attorney General in the state?
 Advocate General

533. The number of members in the Rules Committee:
15

534. The number of readings for a  Bill in the legislative assembly:
 3

535. The power to declare any area as ‘scheduled area’ belongs to the: 
President

536. The power to establish a common High Court for two or more states belongs to:
Parliament

537. The power to superintend, direct and control elections to the Panchayat is vested in the:
State Election Commission

538. The Rajya Sabha has ...... sessions in a year because the Budget session is split into two.
 Four

539. The strength of the Vidhan Parishad cannot be less than:
 40

540. The system of parliamentary democracy in India has been modelled on the system of:
Britain

541. To be appointed as a judge of Supreme Court, a person should have been an advocate of a High Court for at least ...... years.
10

542. What is the Indian name given to our country in Constitution?
 Bharat

543. What proportion of the total members of the Legislature Council is indirectly elected?
 5/6

544. When a public officer commits an action that infringes a person’s Fundamental Rights, a writ of ...... is issued by the Court.
Mandamus


545. When did Constituent Assembly meet for the first time as a sovereign body for the dominion of India?
 14th August 1947

546. Who is the head of the executive power of the state?
Governor

547. Who served for the longest period as the Chief Justice of India:
YV Chandrachud

548. Who served for the shortest period as the Chief Justice of India:
KN Singh

549. Writs filed before the High Court under Article ...... of the Constitution.
226

550. The Twelfth Schedule is related to the responsibilities of:
Municipalities

551) Who introduced the final draft of the Constitution in the Assembly on November 4, 1948?
Answer: Dr. B.R. Ambedkar
  
552) Who is the highest Law Officer of a state?
Answer: Attorney General

553) According to which member of the Drafting Committee of the Constituent Assembly, 'dignity of the individual signifies that the Constitution not only ensures material betterment and maintain a democratic set-up, but that it also recognises that the personality of every individual is sacred?
Answer: KM. Munshi

554) The ------- to the Indian Constitution is based on the Objectives Resolution, drafted and moved by Pandit Nehru, and adopted by the Constituent Assembly?
Answer: Preamble

555) The Right to Property was deleted from the list of Fundamental Rights
Answer: 44th Amendment Act of 1978

556) Which features of the Indian Constitution were added during the operation of internal emergency by the 42nd Constitutional Amendment Act of 1976 on the recommendation of the Swaran Singh Committee?
Answer: Fundamental Duties

557) India's Directive Principles have been inspired by the Directive Principles given in the Constitution of and also by the principles of Gandhism, and relate to social justice, economic welfare, foreign policy, and legal and administrative matters.
Answer: Ireland

558) It was in 1934 that the idea of a Constituent Assembly for India was put forward for the first time by--------a pioneer of the communist movement in India and an advocate of a radical democracy?
Answer: M.N. Roy

559) ----------- Article empowers the Parliament to admit into the Union of India, or establish, new States on such terms and conditions as it thinks fit?
Answer: Article2

560)     Which Article of the Indian Constitution confers the right to remedies for the enforcement of the fundamental rights of an aggrieved citizen?
Answer: Article 32

561) The 86th Amendment Act of 2002  changed the subject matter of Article 45 and made elementary education a fundamental right under Article-------requiring the State to provide early childhood care and education for all children until they complete the age of six?
Answer: 21A

562) The President of India can be removed from his office by the-------   
Answer: Parliament

563) The Current Chairman of Central Information Commission............
Answer: Vijay Sharma

564) Who is the new Chairman of the Central Vigilance Commission?
Answer: K.V. Choudary

565) The minimum age for a person to become a member of the Rajya Sabha is 30 years. The minimum qualifying age for membership of the Lok Sabha is----------?
Answer: 25 years

566) The President of India has the power to declare three types of emergency. They are National Emergency, State Emergency and-------.
Answer: Financial Emergency

567) Who certifies Money Bills and decides on money matters by reason of the Lok Sabah’s overriding powers in financial matters?
Answer: Speaker of Lok Sabha

568) Which constitution inspired details on the independence of the judiciary, judicial review, fundamental rights, and the removal of Supreme Court and High Court judges in the Indian Constitution?
Answer: U.S. Constitution

569) Who was authorized to conduct elections to Local Self Institutions?
Answer: District Collector


570) What is the name of a British socialist organization whose purpose is to advance the principles of democratic socialism via gradualist and reformist, rather than revolutionary means?
Answer: Fabian Society

571) Which Article deals with the procedure of amendment of the constitution of India?
Answer: Article 364

572) Who is the Constitutional Head of the State……….?
Answer: Governor

573) What is the term for the doctrine under which legislative and executive actions are subject to review by the judiciary and is an example of the separation of powers in a modem governmental system?
Answer: Judicial Review

574) Which Article deals with provisions for a joint sitting of Parliament?
Answer: Judicial Review
Answer: 108

575) In 1977, the Janata Government appointed a committee on Panchayat Raj institutions under the chairmanship of -----------The committee submitted its report in 1978 and made 132 recommendations to revive and strengthen the declining Panchayati Raj systems in the country.
Answer: Ashok Mehta

576) The State Election Commissioner is appointed by----------?
Answer: Governor

577 Nirvachan Sadan is related to----------.
Answer: Election Commission

578) Who was the first ex officio chairman of Rajya Sabha--------?
Answer: Dr. S. Radhakrishnan

579) A money bill passed by the Lok Sabha must be adopted by the Rajya Sabha within------------days?
Answer: 14 days.

580) A proclamation of National Emergency has to be passed in each house of Parliament by more than half of the total members and at least by------- of members present and voting?
Answer: Two-third

581) Who is appointed by the President of India under Article 76(1) of the Constitution and holds office during the pleasure of the President?
Answer: Attorney General of India

582) The Constitution broadly provides for five kinds of 'prerogative writs; habeas corpus, certiorari, mandamus, quo warranto and---------           
Answer: Prohibition

583) How many times have the Preamble of the Indian Constitution been amended so far?
Answer: One

584) What is the term for a judicial remedy in the form of an order from a superior court to any government subordinate court, corporation or public authority to do or forbear from doing some specific act which that body is obliged under law to do or refrain from doing?
Answer: Mandamus

585) 'He is the second-highest officer in India, after the President and is elected indirectly by an electoral college consisting members of both houses of the Parliament'. Who is he?
Answer: Vice-President

586) The Supreme Court of India may issue writs under Article 32 of the Constitution for enforcement of Fundamental Rights and under--------for enforcement of rights other than Fundamental Rights?
Answer: Article 39

587) Who is responsible to make changes in the names and boundaries of the States?
Answer: Parliament

588) Right to vote in India is a constitutional right. Which article of the Constitution gives this right?
Answer: Article 326

589) The scheme of Directive Principles of State Policy was borrowed from ......
Answer: Ireland

590) Name the State which adopted the Uniform Civil Code in India---------?
Answer: Goa

591) The Supreme Court and the High Court can issue the writs of habeas corpus, mandamus, prohibition, certiorari and-----------?
Answer: Quo- warranto

592) Which Amendment Act of 1978 has reduced the period of detention without obtaining the opinion of an advisory board from three to two months?
 Answer: 44th Amendment Act

593) Who is the present Opposition Leader in Rajya Sabha?
Answer: Gulam Nabi Azad

594) In which landmark case did the Supreme Court hold that a constitutional amendment can be challenged on the ground that it violates a Fundamental Right that forms a part of the basic structure of the Constitution?
Answer: Kesavananda Bharati case (1973)


595) Gandhian Principles are the main highlight of ?
Answer: Directive Principles

596) As per the Constitution of India, the President is the constitutional head of the Executive of the Union. However, the real executive power vets in a-------?
Answer: Council of Ministers

5977) ----------is known as the father of Panchayath Raj in India?
Answer: Balwanth Raj

598) Which is the first state in South India to introduce Panchayath Raj?
Answer: Andhra Pradesh

599) Which Article of the Indian Constitution prescribes the guideline of separating the judiciary from the executive in the public services of the State?
Answer: Article 50

600) Which list comprises custom duties and export duties, duties of excise, corporation tax, taxes on capital value assets, estate duty, terminal taxes, etc?
Answer: Union List

601. The number of members in the estimate committee of Parliament:
(a) 22                                               (b) 30
(c) 15                                                (d) 7
Answer: (b)

602. ‘Right to equal opportunity for justice and free legal aid was added to Directive Principles through ..... amendment.
(a) 44                                                 (b) 35
(c) 26                                                 (d) 42
Answer: (d)

603. Who makes law with respect to Elections for State Legislature—
(a) Parliament                                     (b) Judiciary
(c) Government                                   (d) Election Commission
Answer: (a)

604. The Constitutional amendment granted a position of primacy to all
Directive Principles over Fundamental Rights:
(a) 24                                                      (b) 25
(c) 36                                                      (d) 42
Answer: (d)

605. A Money Bill passed by the Lok Sabha is deemed to have been passed by the Rajya Sabha also when no action is taken by the Upper House within—
(a) 10 days                                           (b) 14 days
(c) 20 days                                           (d) 30 days
Answer: (b)

606. The maximum number of members in the Subordinate Legislation
Committee:
(a) 15                                                      (b) 20
(c) 22                                                      (d) 30
Answer: (a)

607. Chief Election Commissioner cannot be removed except by which process—
(a) Resignation                                                (b) Presidential Order
(c) Impeachment                                             (d) Judicial Decision
Answer: (c)

608. The number of members from Rajya Sabha to the Public Accounts Committee:
(a) 22                                                                    (b) 7
(c) 15                                                                    (d) 10
Answer: (b)

609. Parliament enjoys the exclusive right to legislate on the subjects contained in—
(a) The Union List                                         (b) The Concurrent List
(c) The State List                                           (d) Both (a) and (b)
Answer: (a)

610. The number of members in the Public Accounts Committee of Parliament:
(a) 30                                                                      (b) 22
(c) 15                                                                       (d) 25
Answer: (a)

611. The 84th amendment of the Constitution in 2000 created ...... states.
(a) 4                                                                       (b) 3
(c) 2                                                                       (d) 5
Answer: (b)

612. Censure motion in Parliament should be supported by at least ...... members.
(a) 50                                                                     (b) 55
(c) 25                                                                      (d) 100
Answer: (a)

613. Who is legally competent under the Indian Constitution to declare war or conclude peace?
(a) The President                                                   (b) The Prime Minister
(c) The Council of Ministers                                (d) The Parliament
Answer: (a)

614. What was the exact constitutional position of the Indian Republic when the Constitution was brought into force with effect from January 26, 1950 ?
(a) A Democratic Republic
(b) A Sovereign Democratic Republic
(c) A Sovereign Secular Democratic Republic
(d) A Sovereign Secular Socialist Democratic Republic
Answer: (b)

615. The number of members from Lok Sabha to the Public Accounts Committee:
(a) 15                                                                    (b) 7
(c) 22                                                                    (d) 10
Answer: (a)

616. Which writ is issued by a High Court or the Supreme Court to compel an

authority to perform a function that it was not performing ?
(a) Writ of Certiorari                                      (b) Writ of Habeas Corpus
(c) Writ of Mandamus                                    (d) Writ of Quo Warranto
Answer: (c)

617. In which case did the Supreme Court of India determine that the Parliament has the power to make amendments to fundamental rights, but it cannot make any change in the basic structure of the Constitution?
(a) Golak Nath case                                     (b) Keshavanand Bharati case
(c) Both (a) and (b)                                     (d) Neither (a) nor (b)
Answer: (b)

618. In an election, electioneering has to be stopped in a Constituency—
(a) 24 hours before the poll commences
(b) 24 hours before the closing hour of polling
(c) 48 hours before the hour of commencement of polling
(d) 48 hours before the closing hour of polling
Answer: (d)

619. Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian Constitution?
(a) British Constitution                            (b) U.S. Constitution
(c) Irish Constitution                       (d) The Government of India Act, 1935
Answer: (d)

620. Full statehood was granted to Arunachal Pradesh by .....amendment.
(a) 45                                                                 (b) 55
(c) 53                                                                  (d) 57
Answer: (b)

621. Who among the following is/are not appointed by the President of India ?
(a) Governors of the States
(b) Chief Justice and Judges of the High Courts
(c) Vice-President
(d) Chief Justice and Judges of the Supreme Court
Answer: (c)

622. Which Amendment provided for an authoritative text of the Constitution in Hindi?
(a) 58th                                                                   (b) 52nd
(c) 61st                                                                    (d) 73rd
Answer: (a)

623. Under the Indian Constitution, what does ‘Adult Suffrage’ signify—
(a) Children
(b) Persons
(c) Any Indian citizen who is of the age of 18 years and above
(d) None of these
Answer: (c)

624. The number of members in the Privilege Committee of Parliament:
(a) 30                                                                        (b) 22
(c) 15                                                                          (d) 25
Answer: (c)

625.  Who decides allotment of symbols to Political Parties—
(a) Political Party leader
(b) Political Party Governing Committees
(c) Election Committee of Political Party
(d) Election Commission
Answer: (d)

626. The Rajya Sabha has ...... sessions in a year because the Budget session is split into two.
(a) Three                                   (b) Four
(c) Five                                       (d) Six
Answer: (b)

627. How many members have to support a no-confidence motion?
(a) 50                                         (b) 55
(c) 100                                        (d) 110
Answer: (a)

628. Comptroller and Auditor General is appointed for a period of ..... years:
(a) 5                                            (b) 4
(c) 3                                             (d) 6
Answer: (d)

629. Who is the counterpart of the Attorney General in the state?
(a) Accountant General
(b) Advocate General
(c) Director General of Prosecutions
(d) None of these
Answer: (b)

630. Part VI of the Constitution is applicable to all states except:
(a) Sikkim                                   (b) Assam
(c) Punjab                                   (d) Jammu & Kashmir
Answer: (d)

631. The parliament of...... is known as the ‘mother of all parliaments’:
(a) USA                                       (b) India
(c) Britain                                 (d) Greece
Answer: (c)

632. Who among the following is the authority to issue ordinances?

(a) Prime Minister                    (b) Speaker
(c) Supreme Court                    (d) President
Answer: (d)

633. The number of states formed in 1956 under the State Reorganisation Act:

(a) 20                                          (b) 22
(c) 28                                          (d) 14
Answer: (d)

634. Which Article of the Constitution is related to amendment procedure?

(a) 268                                      (b) 386
(c) 368                                        (d) 383
Answer: (c)

635. Which Act passed by the British Parliament divided India and Pakistan?

(a) Indian Independence Act, 1947
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Govt. of India Act, 1947
(d) Atlee’s declaration
Answer: (a)

636. Which Article provides that all minorities, whether based on religion and language shall have the right to establish and administer educational institutions on their choice?

(a) 27                                             (b) 28
(c) 29                                             (d) 30
Answer: (d)

637. The process of readjusting the representation of electoral constituencies is known as:

(a) Delimitation                                 (b) Filibustering
(c) Decommissioning                       (d) Assignment
Answer: (a)

638. Annual Financial statement is the other name of:

(a) Budget                                        (b) Money bill
(c) Demand for grant                    (d) Cut motion
Answer: (a)

639. How many times a person can become the President of India?

(a) One time                                 (b) Twice
(c) Thrice                                     (d) No legal limitation
Answer: (d)

640. The total number of electors belongs to Parliament in the Presidential Election:

(a) 790                                        (b) 800
(c) 776                                       (d) 750
Answer: (c)

641. A minister should become a member of either house of Parliament within a period of ..... months if he is not already a member.

(a) 3                                             (b) 2
(c) 4                                              (d) 6
Answer: (d)

642. In which state two women are nominated by the Governor to the Legislative Assembly?

(a) Sikkim                                   (b) Assam
(c) Jammu and Kashmir        (d) Nagaland
Answer: (c)

643. Deputy Speaker submits his resignation to:

(a) Prime Minister                 (b) President
(c) Speaker                              (d) Chief Whip
Answer: (c)

644. If a member absents himself from Parliament for ...... days without permission of the House, his seat may be declared vacant.

(a) 30                                          (b) 45
(c) 60                                           (d) 90
Answer: (c)

645. Who decides on the holding of elections to Panchayats?

(a) Parliament                           (b) State Government
(c) Speaker                                (d) District Collector
Answer: (b)

646. If any question arises whether a Bill is a Money Bill or not, then whose decision is final ?

(a) President’s decision                        
(b) Chief Justice of the Supreme Court’s decision
(c) Auditor and Comptroller General of India’s decision
(d) Speaker of the Lok Sabha’s decision
Answer: (d)

647.  The alternative to socialism in Gandhian Philosophy is

(a) Non-violence                              (b) Trusteeship
(c) Panchayati Raj                           (d) Truth
Answer: (b)

648.  In Presidential Government, the President is—

(a) Independent of the Legislature
(b) Dependent on the Legislature
(c) Dependent on the Judiciary
(d) Bound by the advice of Council of Ministers
Answer: (a)

649.  A Parliamentary Government cannot function without—

(a) Written Constitution                (b) Rigid Constitution
(c) Political Parties                          (d) Independent Judiciary
Answer: (c)

650.  Who of the following linked the Directive Principles with a cheque payable at the convenience of the Bank?

(a) A. K. Aiyar                                   (b) H. Kunzru
(c) H. V. Kamath                               (d) K. T. Shah
Answer: (d)

651.  “India that is Bharat, shall be a Union of States.” The word ‘Union’ is derived from the Constitution of—
(a) U. S. A.                                          (b) Switzerland
(c) Canada                                         (d) Australia
Answer: (a)
652. The Article of the Indian Constitution which empowers the Parliament to regulate the right of citizenship is—
(a) 8        (b) 9        
(c) 10                   (d) 11
Answer: (d)

653. A Federal Court was established in India under the Act of—
(a) 1892                                                 (b) 1909
(c) 1919                                                 (d) 1935
Answer: (d)

654.  Under which Article of the Indian Constitution can the Parliament legislate on any subject in the State list ?
(a) Article 229                                     (b) Article 230
(c) Article 248                                     (d) Article 249
Answer: (d)

655. A constitutional reason to make the centre strong in India is—
(a) Directive Principles of State Policy
(b) Centralised Planning
(c) Zonal Councils
 (d) Union List
Answer: (d)

656. For how long can the President’s rule in a State be imposed initially?
(a) One year                                          (b) Six months
(c) Two years                                       (d) Three months
Answer: (b)

657. The term of which of the following Lok Sabhas was extended beyond the normal period of five years laid down in the Constitution?
(a) Fourth Lok Sabha                         (b) Fifth Lok Sabha
(c) Sixth Lok Sabha                             (d) Seventh Lok Sabha
Answer: (b)

658. The first elected president of the Central Legislative Assembly:
(a) Vithalbhai Patel                           (b) R.K. Shanmugham Chetty
(c) GV Mavlankar                               (d) None of these
Answer: (a)

659. If a notice for a special session of Lok Sabha was given in writing signed by not less than one-tenth of the members, the president must summon the session within ..... days.
(a) 14                                                     (b) 15
(c) 21                                                     (d) 7
Answer: (a)

660. When a proclamation of national emergency is in force, the term of Lok Sabha can be extended by Parliament for the first time for a period not exceeding ...... at a time.
(a) Two years                                   (b) One year
(c) Three years                                (d) Two months
Answer: (b)

661. Who was known as the ‘father of Lok Sabha’?
(a) Jawaharlak Nehru                       (b) G.V. Mavlankar
(c) BR Ambedkar                               (d) Sardar Patel
Answer: (b)

662. Who determines whether a bill is a money bill?
(a) Prime Minister                            (b) Finance Minister
(c) Deputy Speaker                            (d) Speaker
Answer: (d)

663. In the case of resignation, a member of Lok Sabha must submit his resignation to:
(a) Prime Minister                              (b) Chief Whip
(c) Speaker                                   (d) Parliamentary Affairs Minister
Answer: (c)

664. The first speaker of Lok Sabha:
(a) G.V. Mavlankar                          (b) Ananthasayanam Ayyankar
(c) HJ Kania                                        (d) Hukkum Singh
Answer: (a)

665. The first sitting of the first Lok Sabha was on May 13, .......
(a) 1950                                            (b) 1951  
(c) 1952                                                (d) 1953
Answer: (c)

666. The speaker:
(a) Votes on every bill
(b) Votes on Money bills only
(c ) Votes only to help the party in power
(d) has a casting vote in the case of a tie
Answer: (d)

667. Joint sittings of two houses of the parliament are presided over by
(a) President of India                           
 (b) Speaker of Loksabha
( c) Chairman of Rajyasabha
(d) An MP, Specially nominated by the president
Answer: (b)

668. The constitution of India recognises:
(a) only religious minorities                           
(b) only linguistic minorities
(c ) religious and linguistic  minorities
(d) Religious, linguistic and ethnic minorities
Answer: (c)

669. The forms of democracy are:
(a) Parliamentary and Presidential
(b)Direct and indirect
( c)Monarchial and Republican
(d)Parliamentary and King
Answer: (a)


670. In which country Financial legislation is introduced in the Upper House of the Legislature?
(a) Australia                                               (b) Germany
(c) France                                                   (d) Japan
Answer: (b)

671. Which one of the following is not a tool of legislative control over administration in India?
(a) Dissolution of House                           (b) Resolutions
(c) Questions                                    (d) No Confidence motion
Answer: (b)

672. Which type of emergency has been imposed only one time in India so far?
(a) Internal Emergency                           (b)State Emergency
(c)External Emergency                            (d)Financial Emergency
Answer: (a)

673. Right to vote is a :
(a)Political right                                         (b)Civil right
(c)Economic right                                     (d)Legal right
Answer: (a)

674. The creamy layer concept refers to :
(a)The grouping based on social status
(b)The grouping based on castes
(c)The grouping based on economic status
(d)The grouping based on milk consumption
Answer: (c)

675. Which is the highest law of the land?
(a) Indian Penal code                                (b)Indian Constitution
(c) Civil Procedure Code                        (d)Criminal procedure code
Answer: (b)

676. The President may, for violation of the Constitution, be removed from office by
(a) impeachment
(b) electoral college consisting of members of Lok Sabha, Rajya Sabha and Legislative Assemblies
(c) Prime Minister  
 (d) a no-confidence motion
Answer: (a)

677. Which of the following is not a writ issued by the Supreme Court?
(a) Certiorari                                          (b) Quo Warranto
(c) Suo Motto                                          (d) Mandamus
Answer: (c)

678. The Indian Constitution is regarded as ––––––––
(a) Federal                                                 (b) Unitary
(c)Parliamentary                               (d) Federal in form and unitary in Spirit
Answer: (d)

679. The difference between Fundamental Rights and Directive Principles of state policy is
(a) Fundamental Rights are guaranteed under the law, but Directive Principles are only moral laws to be observed by the citizen
(b) Directive Principles can be enforced in a court of law, whereas Fundamental Rights cannot be enforced
(c) Directive Principles are in the nature of direction to the Legislature and Executive and assurance to the people what they can expect from the State, whereas FundamentalRights are basic rights of the citizens
(d) none of these
Answer: (c)

680. Who determines the composition and conditions of service of a Public Service Commission?
(a) Chief Minister                                      (b) Home Minister
(c) Governor                                               (d) None of these
Answer: (c)

681. Who is authorised to issue an order to suspend a State PSC member?
(a) Governor                                         (b) Chief Minister
(c) Home Minister                              (d) Speaker
Answer: (a)

682. A member of the Public Service Commission can be removed only on the report of:
(a) High Court                                      (b) Supreme Court
(c) Both (a) and                                    (b) (d) None of these
Answer: (b)

683. A political party is recognised national or regional by:
(a) President                                         (b) Prime Minister
(c) Speaker                                            (d) Election Commission
Answer: (d)

684. When was the ninth schedule added to the Constitution?
(a) 1951                                            (b) 1952
(c) 1953                                             (d) 1954
Answer: (a)

685. The Twelfth Schedule is related to the responsibilities of:
(a) Panchayats                                    (b) Municipalities
(c) Courts                                             (d) Tribunals
Answer: (b)

686. The association which is related to the formation of Right to Information Act:
(a) Kisan Movement                   (b) Mazdoor Kisan Shakti Sangatan
(c) Dalit Movement                    (d) Bharatiya Kisan Movement
Answer: (b)

687. The Constitution forbids the employment of children below the age of ____ in dangerous jobs:
(a) 14                                                   (b) 16
(c) 18                                                    (d) 12
Answer: (a)

688. Universal Adult Franchise creates:
(a) Economic equality                          (b) Social equality
(c) Political equality                              (d) Cultural equality
Answer: (c)

689. In the Union Territory of Delhi, the Chief Minister is appointed by:
(a) President                                          (b) Lt.Governor
(c) Prime Minister                                (d) Governor of State
Answer: (a)

690. It is mandatory of the police to take an arrested person before the nearest magistrate within ___ hours:
(a) 6                                                               (b) 12
(c) 24                                                             (d) 48
Answer: (c)

691. ‘The Right to Public Office’ is a :
(a) Civil Right                                              (b) Economic Right
(c) Moral Right                                           (d)Political Right
Answer: (a)

692. The law made by Judiciary is known as:
(a) Ordinary law                                         (b) Caselaw
(c) Rule of law                                             (d) Administrative law
Answer: (b)

693. The side of pedestrians on the road:
(a) Left                                                      (b) Right
(c) Left or right                                      (d) No specified side
Answer: (b)

694. Which of the following statements is correct with regard to the structure of the Union Government?
(a) It is unitary                                       
 (b) It is federal
(c) It is federal in peacetime and unitary in emergency
(d) It is unitary in peace times and federal in emergencies
Answer: (c)


695. When a Bill is passed by the Parliament is submitted to the President:
(a) He has to sign it and give his assent
(b) he may alter its provisions
(c) he may return it only once for reconsideration
(d) he may send it for reconsideration more than once till he is satisfied
Answer: (c)

696. The quorum requirement in the Rajya Sabha:
(a) 25                                                      (b) 50
(c)  100                                                  (d) 126
Answer: (a)

697. The Supreme Court has exclusive jurisdiction in regard to:
( a) Constitutional validity of state laws
(b) Constitutional validity of concurrent laws
( c)Constitutional validity of central  laws
(d) None of the above
Answer: (c)

698. Under which article of our constitution, the Governor can reserve the bill for the consideration of the president?
(a) 199                                                    (b) 200
(c)  201                                                    (d) 202
Answer: (c)

699. The Lok Sabha Secretariat comes under  the supervision of the:
(a) Ministry of Home Affairs           
(b) Ministry of Parliamentary Affairs
(c) Prime Minister’s office
 (d) Speaker of Lok Sabha
Answer: (d)

700. The Lok Sabha is more powerful than the Rajya Sabha in:
(a) Electoral powers                             (b) Emergency powers
(c) Amending powers                           (d) Financial powers
Answer: (d)

YouTube Video Channel - Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC SHORTLISTS -> Click here
PSC RANK LISTS -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* SCERT TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a Comment

0 Comments