New

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Constitution of India- Questions and Answers 5

Constitution of India- Questions and Answers 5


701. Right to Information is:
 (a) Fundamental Right                            (b) Constitutional Right
(c)  Natural Right                                       (d)  legal Right
Answer: (d)

702. Who took interest in the Public Interest Litigation cases?
(a) Bhagawati and Krishna Iyer              (b) Kania and Sastri
(c)  Ray and Beg                                           (d)  Shah and Sikri
Answer: (a)

703. Who is responsible for protecting and defending the Constitution?
(a)President                                         (b) Chief Justice of India
(c) Prime Minister                              (d)  Supreme Court of India
Answer: (d)

704. Whose prior permission is required before the money bill is introduced in the Lok Sabha?
(a) President of India                           (b) Chief Justice of India
(c) Prime Minister                                 (d) Speaker of Lok Sabha
Answer: (a)

705. Minority rights are given in :
(a) Article 25 -28                                    (b) Article 29 and 30
(c) Article 31                                            (d) Article 32
Answer: (b)

706. The objective resolution was adopted by the Constituent Assembly on:
(a) 22nd January 1947                                           (b) 15th August 1947
(c) 26th January 1950                                            (d) 26th November 1949
Answer: (a)

707. The sovereignty under the Constitution of India vested with:
(a) President                                                          (b) Prime Minister
(c) Parliament                                                        (d) People
Answer: (d)

708. Which part of the Constitution of India represents the quintessence, the philosophy and the ideals or soul of the Constitution?
(a) Fundamental Rights                                       (b) Fundamental duties
(c) Directive Principles                                       (d) Preamble
Answer: (d)

709. The date mentioned in the preamble of the Constitution:
(a) 22nd January 1947                                         (b) 15th August 1947
(c) 26th January 1950                                          (d) 26th November 1949
Answer: (d)
710. The status of India from 15th August 1947 to 26th January 1950:
(a) Dominion in the British Commonwealth of Nations
(b) Sovereign state
(c) Dependant Territory
(d) Crown colony
Answer: (a)

711.“The state shall have no religion of its own and all persons shall be equally entitled to freedom of conscience and right freely to profess, practice and propagate religion” This principle is termed:
(a) Republicanism                                              (b) Federalism
(c) Secularism                                                       (d) Socialism
Answer: (c)

712. “A representative and responsible system under which those who administer the affairs of the state are chosen by the electorate and accountable to them”- This refers to:
(a) Socialism                                                          (b) Democracy
(c) Republicanism                                                (d) Federalism
Answer: (b)

713. Which term implies an elected head of state:
(a) Republic                                                           (b) Socialist
(c) Federal                                                             (d) Unitary
Answer: (a)

714. Identify the democratic state with a hereditary head of state:
(a) India                                                                      (b) USA
(c) Ireland                                                                  (d) Britain
Answer: (d)

715. A country with a collective head of state:
(a) Switzerland                                                       (b) France
(c) Germany                                                            (d) Norway
Answer: (a)

716. The member of the Constituent Assembly made the remark that “The Preamble is the most precious part of the Constitution.  It is the soul of the Constitution. It is the key to the Constitution”:
(a) Jawaharlal Nehru                                              (b) Sardar Patel
(c) Thakurdas Bhargava                                        (d) KM Munshi
Answer: (c)

717. Who made the statement “The Preamble of the Constitution is the horoscope of our Sovereign Democratic Republic”?
(a) KM Munshi                                                           (b) Ambedkar
(c) Thakurdas Bhargava                                         (d) BN Rao
Answer: (a)

718. The idea of a more powerful lower house has been copied from:
(a) Britain                                                                  (b) Canada
(c) USA                                                                        (d) Germany
Answer: (a)

719. The idea of President is the supreme commander of the armed forces has been copied from:
(a) Canada                                                                 (b) Britain
(c) USA                                                                       (d) Ireland
Answer: (c)

720. The idea of single citizenship has been copied from:
(a) Britain                                                                 (b) Canada
(c) USA                                                                       (d) Germany
Answer: (a)

721. The idea of a written constitution has been copied from:
(a) USA                                                                     (b) Britain
(c) Canada                                                              (d) South Africa
Answer: (a)

722. The Cabinet system in India was copied from:
(a) USA                                                                     (b) Canada
(c) Britain                                                                (d) Japan
Answer: (c)

723. The idea of the President is the executive head of the state has been copied from:
(a) Britain                                                                  (b) Germany
(c) USA                                                                        (d) Canada
Answer: (c)

724. The idea of prerogative writs has been copied from:
(a) Britain                                                                 (b) USA
(c) Canada                                                                 (d) Ireland
Answer: (a)

725. The idea of Independence of Judiciary has been copied from:
(a) Canada                                                                  (b) Britain
(c) USA                                                                              (d) Ireland
Answer: (c)

726. The idea of Directive Principles of State Policy has been copied from:
(a) Ireland                                                                      (b) USA
(c) Britain                                                                        (d) Canada
Answer: (a)

727. The idea of Parliamentary privileges has been copied from:
(a) USA                                                                         (b) Canada
(c) Britain                                                                   (d) Japan
Answer: (c)

728. The procedure of impeachment has been copied from:
(a) Canada                                                                   (b) Britain
(c) USA                                                                         (d) Ireland
Answer: (c)

729. The idea of Bicameralism has been copied from:
(a) USA                                                                          (b) Canada
(c) Britain                                                                     (d) Ireland
Answer: (c)

730. The scheme of federation with a strong centre has been copied from:
(a) Canada                                                                  (b) Germany
(c) USA                                                                          (d) Australia
Answer: (a)

731. The idea of impeachment of President has been copied from:
(a) Canada                                                                   (b) Britain
(c) U.S.A.                                                                        (d) Ireland
Answer: (c)

732. The idea of nominating eminent members to Rajya Sabha has been copied from:
(a) Ireland                                                                   (b) U.S.A.
(c) Britain                                                                    (d) Canada
Answer: (a)

733. The idea of Concurrent List has been copied from:
(a) U.S.A.                                                                      (b) Australia
(c) Canada                                                                   (d) Germany
Answer: (b)

734. The idea of Suspension of Fundamental Rights during an emergency has been copied from:
(a) U.S.A.                                      (b) Weimar Constitution of Germany
(c) Canada                                    (d) Australia
Answer: (b)
735. The distribution of powers between centre and states has been copied from:
(a) Canada                                                                 (b) Britain
(c) U.S.A.                                                                     (d) Ireland
Answer: (a)

736. The law-making procedure in India has been copied from:
(a) Ireland                                                                 (b) U.S.A.
(c) Britain                                                                 (d) Canada
Answer: (c)

737. The idea of joint sitting of two houses of parliament has been copied from:

(a) Australia                                                                (b) Britain
(c) Canada                                                                     (d) Ireland
Answer: (a)

738. The procedure of removal of judges of High Court and Supreme Court has

been copied from:
(a) Canada                                                                     (b) Britain
(c) U.S.A.                                                                         (d) Ireland
Answer: (c)

739. The idea of the Vice President as the chairman of the upper house has been copied

from:
(a) USA                                                                            (b) Canada
(c) South Africa                                                             (d) Germany
Answer: (a)

740. The idea of appointment of Governors of States by the centre has been copied from:

(a) USA                                                                              (b) Britain
(c) Canada                                                                        (d) South Africa
Answer: (c)

741. The Act which ended the diarchy in provinces and granted autonomy:

(a) Govt. of India Act, 1935                                   (b) Govt. of India Act, 1919
(c) Indian Council Act, 1909                                  (d) None of these
Answer: (a)

742.  Which Act redesignated the Governor-General of Bengal as the Governor

General of India?
(a) Indian Council Act, 1861                             (b)  Charter Act, 1833
(c) Govt. of India Act, 1919                                  (d) None of these
Answer: (b)

743. Under which Act the post of Governor-General of India was renamed ‘Viceroy

of India’?
(a) The Regulating Act, 1773                                (b) Govt of India Act, 1858
(c) Indian Council Act, 1861                                (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (b)

744. Which Act transferred the administration of India from the British hands to

the Indian hands completely?
(a) Govt. of India Act, 1935                                   (b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919                                   (d) None of these
Answer: (b)
745.  The Indian Independence Act got the assent of the British King on:
(a) 14th August 1947             (b) 3rd June 1947
(c) 18th July 1947                     (d) None of these
Answer: (c)

746. The Act which granted an opportunity to Indians to members in the Viceroy’s

Executive Council?
(a) Govt. of India Act, 1935                          (b) Govt. of India Act, 1919
(c) Indian Council Act, 1909                         (d) None of these
Answer: (c)

747. Indian politics was brought under the influence of the British Parliament for

the first time through:
(a) The Regulating Act, 1773                          (b) Govt of India Act, 1858
(c) Indian Council Act, 1861                           (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (a)

748. Which Act by the British Parliament made provisions for the appointment of a

Governor-General for the administration of the areas under East India Company?
(a) Indian Council Act, 1861                            (b) The Regulating Act, 1773
(c) Charter Act, 1833                                        (d) None of these
Answer: (b)

749. Which Act envisaged provisions for the establishment of a federal court for

India?
(a) Govt. of India Act, 1919                                        (b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909                                     (d) Indian Council Act, 1892
Answer: (b)

750. Under which Act Burma (Myanmar) was separated from British India?

(a) Govt. of India Act, 1935                                    (b) Govt. of India Act, 1919
(c) Indian Council Act, 1909                                   (d) None of these
Answer: (a)

751. Most of the Constitution of India has been erected on the debris of:
(a) Govt. of India Act, 1935                   
(b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919                  
 (d) None of these
Answer: (a)

752. The British crown assumed sovereignty over India from East India Company,  through the ......
(a) Indian Council’s Act 1861                    
(b) Govt of India Act, 1858
(c) Indian Council Act, 1892                              
(d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (b)

753.  Minto-Morley Reforms were introduced in:
(a) 1892                    (b) 1861          
(c) 1909                  (d) 1919
Answer: (c)

754.  What was also known as Montague Chelmsford Reforms?
(a) Govt of India Act, 1858               (b) Indian Council Act, 1892
(c) Indian Council Act, 1909            (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (d)

755. The reform which introduced the element of election in an indirect manner for the first time:
(a) Indian Council Act, 1861                           (b) Indian Council Act, 1892
(c) Indian Council Act, 1909                           (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (b)

756. The first attempt to introduce representative and popular elements was:
(a) Minto-Morley Reforms                             (b) Indian Council Act, 1861
(c) Indian Council Act, 1892                          (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (a)

757. The Act which introduced diarchy or dual government for the first time:
(a) Govt. of India Act, 1919                          (b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909                        (d) Indian Council Act, 1892
Answer: (a)

758. The administrative reform that introduced the element of direct election for the first time:
(a) Indian Council Act, 1892                         (b) Govt. of India Act, 1919
(c) Indian Council Act, 1909                          (d) Govt. of India Act, 1935
Answer: (c)

759. Indian Councils Act 1909 was also known as:
(a) Montague-Chelmsford Reforms                  (b) Minto-Morley Reforms
(c) Victoria’s proclamation                                 (d) None of these
Answer: (b)

760. Which Act provided a separate electorate for the Muslim community for the first time?
(a) Govt. of India Act, 1919                               (b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909                             (d) Indian Council Act, 1892
Answer: (c)

761. Indian Legislature was made bicameral for the first time in through:
(a) Govt. of India Act, 1935                             (b) Indian Council Act, 1909
(c) Govt. of India Act, 1919                             (d) None of these
Answer: (c)

762. The Act which introduced federal structure for India for the first time?
(a) Govt. of India Act, 1919                               (b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909                            (d) Indian Council Act, 1892
Answer: (b)

763. The last Act passed by the British Parliament in respect of the administration of India.
(a) Govt. of India Act, 1935                                  (b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919                                  (d) None of these
Answer: (b)

764. The first Act passed by the British Parliament for the administration of India:
(a) The Regulating Act, 1773                              (b) Govt of India Act, 1858 
(c) Indian Council Act, 1861                                (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (a)

765.  The shortest Act passed by the British Parliament in respect of the administration of India.
(a) Govt. of India Act, 1935                                 (b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919                                 (d) None of these
Answer: (b)  

766. Who is the present Chief Justice of India?

  (A) T. S. Thakur                                                  (B) Ranjan Gogo 
  (C) Jagadhish Singh Khehar                            (D) Dipak Misra
Answer: (d)  

767. Article 368 of the Indian Constitution deals with

  (A) Amending Procedure                              (B) Emergency Provisions 
  (C) Right for Information                               (D) Right to Education
Answer: (a)  

768. The Constitution of Jammu and Kashmir came into force on

  (A) 26 January 1956                                    (B) 26 January 1957 
  (C) 15 August 1956                                      (D) 15 August 1947
Answer: (b)  

769. The theory of Separation of Powers is a division of powers between

  (A) the Economy and polity
  (B) Central and State Governments 
  (C) different branches of Government
   (D) State and Local Governments
Answer: (c)  

770. Which of the following Article of the Indian Constitution ensures Freedom of Press in India?

  (A) Article 25                                                    (B) Article 350 
  (C) Article 19 .                                                  (D) Article 326
Answer: (c)  

771. Which day was chosen as the day for the enforcement of the constitution of India? ·
-26th of January

772. In which session of the Indian· National Congress passed by the resolution of the "complete independence of the country''?
-Lahore session in December 1929

773. The first independence day was celebrated in India on which day?
-On 26th January 1930.

774. At present 26th January is being celebrated in India as the------?
 -Republic day

775. The constitution of India consists of its adoption?
-395 Articles, 8 Schedules and 22Parts

776. At present, the constitution of India consists of-----?
-444 Articles, 12 Schedules and. 22Parts.

777. The Constituent Assembly, the constitution-making body of India was formed in which year?
-1946

778. Which was the most prominent committee appointed by the Constituent Assembly?
-Drafting Committee.

779. Who was the chairman of the Drafting Committee?
-Dr. B R. Ambedkar
780. When did the Drafting Committee appoint?
-On 29th August 1947

781. How many members were there in the Drafting Committee? ·
-Seven members

782. When was the Drafting Committee published the draft of the constitution through the leading Newspaper to elicit public opinion?
-On February 28th 1948

784. When was the Constitution of India approved "by the Constituent assembly?
-On 26th November 1949

785. When did the Constitution of India come into force?
-On 26th January 1950

786. Who was the legal advisor of the Constituent assembly?
-B N. Rao

787. What are the basic principles of the Indian political system?
-Justice, Liberty, Equality & Fraternity.

788. Which is one of the basic pillars of the Indian Democratic system?
-Equality

789. The minimum number of members required to form a meeting is ------?
-Quorum

790. Cabinet Mission visited India in which year?
-1946 March 15th

791. Cabinet Mission was in India from . . . . . .to .......... to negotiate the term of Independence?
-1946 March to 1946 May

792. Who Were the members of the Cabinet Mission?
-Pethick Lawrence, Sir Stafford Cripps and· A V Alexander.

793. Who was the chairman of the Cabinet Mission?
-Pethick Lawrence

794. When did the Supreme Court of Independent India come into existence?
-1950

795. Which are the guardian of the Indian Constitution and the protector of people's Fundamental Rights?
-Supreme Court of India

796. In which Article of the Indian Constitution describes the qualification of the Judges of the Supreme Court of India?
-Article 124 (3)

797. Who was the first acting president of India?

-VV·Giri (from 1969 May 3rd to 1969 July 20th)

798. Who was the first comptroller and Auditor General of India?

-V Narahari Rao

799. Which is the official residence of the Election Commission of India?

 -Nirvachan Sadan New Delhi)

800. Who is the chairman of Rajya sabha?

-Vice president

801. Who is the 13th President of India?

-Pranab Mukherjee

802. Who is the 13th Prime Minister of India?

-Dr.Manmohan Singh

803. Who inaugurated the Parliament House of India?

-Lord Irwin (18th January 1927)

804. Who was the first Election Commissioner of India?

-Sukumar Sen

805. In which year the state reorganization bill was passed by the parliament?
-1956

806."Freedom of the press" is guaranteed under which Article?

-Article 19 (1)


807. Legislative Assembly of which state has a tenure of six years?
Jammu & Kashmir

808. The feature of the Federal Scheme has been borrowed from:

Govt of India Act, 1935

809. The total number of members in the Rajya Sabha at present:

245

810.  The longest session of Lok Sabha:

Budget session

811. Which Article of the Constitution is related to President’s rule in State?
356

812. Which State/ Union Territory has the least number of members in its Legislative Assembly?
Puducherry

813. The minimum age required to contest in the election to Legislative Assembly:
25

814. As per the provisions of the Constitution, the strength of the State Legislative Assembly is limited to:
500

815. The Indian state where the President’s rule was imposed for the first time:
Punjab

816. Which state has the largest number of Legislative Council seats?
Uttar Pradesh

817. Union Territory in South India to have Legislative Assembly:
Puducherry

818. The minimum age required to become a candidate for the post of President:
35

819. Who administers the oath of office of the President?
Chief Justice of India
820. If the post of president is vacant, a new president will be elected within .....
months :
6

821. The tenure of the president of India is ...... years.
5

822. Supreme Commander of Armed Forces of India:
President of India

823. In case of resignation, the President submits his resignation letter to:
Vice President

824. The procedure for removing the President of India, if he violates the Constitution:
Impeachment

825. The official residence of the President of India, Rashtrapati Bhavan was designed by:
Edwin Lutyens

826. The position of the President of India is similar to:
British Monarch

827. The idea of the elected president as the head of the state has been copied from Ireland

828. The constitutional head of the state in India
The President of India

829. The executive powers of the Union of India are vested with:
President
830. Which Article of the Constitution related to the impeachment of the President?
61

831. Who performs the duties of the President in his/her absence?
Vice President

832. Who performs the duties of the President in his/her absence of President and Vice President?
 Chief Justice

833. President is empowered to declare how many types of emergency?
 3

834. The ordinances issued by the President must be approved by the President within ...... weeks of the reassembly of Parliament:
6

835. Which Article of the Constitution related to the issuance of ordinances by the
President?
123

836. From which community the President of India can nominate two members to Lok Sabha to ensure representation?
Anglo-Indian

837. Who summons the Lok Sabha?
President

838. A person who enjoys all the powers vested in him by the Constitution is called?
Titular sovereign

839. Who has the power to dissolve the Lok Sabha?
The President

840. The President of India to exercise pocket veto:
Zail Singh

841. The Inter-State Council is presided over by:
Prime Minister

842. Who is called ‘the link between the President and the cabinet’?
 Prime minister

843. Who is the ex-officio chairman of the Planning Commission?
Prime Minister

844. Who is known as the ‘keystone of the cabinet arch?
Prime Minister
845. Who is called “the first among the equals”?
Prime Minister

846. India borrowed the idea of  Fundamental Rights from the Constitution of:
USA

847. In which year did the Indian National Congress passed a resolution in Madras
which declared that ‘the basis of future Constitution of India must be a declaration of Fundamental Rights?
1927

848. Which session of the Indian National Congress adopted a resolution on
Fundamental Rights and Economic and Social Change?
1931

849. In which part of the Constitution the Fundamental Rights are included?
 III

850. Who described Part III of Constitution dealing Fundamental Rights as the most
criticized part of the Constitution?
BR Ambedkar

YouTube Video Channel - Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC SHORTLISTS -> Click here
PSC RANK LISTS -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* SCERT TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a Comment

0 Comments